Home Analize Trump vrea ca pacienţii europeni să plătească mai mult

Trump vrea ca pacienţii europeni să plătească mai mult

0

COMENTARIU DEUTSCHE de Anne Schwedt din New York

Nu doar oțelul și automobilele germane sunt un ghimpe în ochii președintelui SUA. Trump consideră că pacienții germani trebuie să suporte “o cotă justă“ din costurile inovațiilor farmaceutice. 

    

Medicamentele sunt scumpe în SUA – mai scumpe decât în toate celelalte state industrializate. În medie, un cetățean american cheltuie anual 1000 de dolari pe medicamente. Germanii doar în jur de 700, iar suedezii, de exemplu, nici măcar 400 de dolari. Datele au fost publicate de Commonwealth Fund, o fundație americană particulară, care și-a propus să amelioreze sistemul de sănătate american.

Potrivit diferitelor studii, situația se datorează nu faptului că medicii americani prescriu pacienților lor mai multe medicamente, ci costurilor ridicate ale produselor farmaceutice, comparativ cu cele de pe piața europeană. Pacienții americani trebuie să mai și suporte în bună parte sau chiar integral din propriul buzunar medicamentele. Chiar și aceia care nu se numără între cei 28 de milioane de americani fără nicio asigurare medicală.

Un studiu al oficiului de statistică Bloomberg relevă că în SUA un medicament poate avea un preț de câteva ori mai ridicat decât în alte state industrializate. Un medicament folosit în terapia de tratare a artritei reumatice, de pildă, costă în SUA lunar în jur de 2500 de dolari, iar în Germania doar 1750. Diferențe și mai mari constată Financial Times la un analgezic, care în Europa costă 21 de dolari (o cutie cu 60 de comprimate), iar în SUA aceeași cantitate costă nu mai puțin de 2979 de dolari.

De vină sunt europenii

Care e motivul? Președintele SUA, Donald Trump, are o explicație simplă: alte țări sunt de vină. Companiile farmaceutice se simt nevoite să-și recupereze costurile ridicate pentru cercetare de pe piața americană. Din alte state industrializate nu pot, pentru că acolo există un control riguros al prețurilor. Astfel, europenii și alte state prospere profită ieftin de pe urma inovațiilor americane.

Deutschland Thrombosespritze | Heparin (picture alliance/chromorange/R. Roeder)

 

Dar chiar așa să fie? Prețurile ridicate din SUA se datorează înainte de toate faptului că firmele exploatează la maximum legislația americană în materie de patente. Adesea lansează produse noi pe piață care abia dacă se deosebesc de predecesoarele lor. În acest fel prelungesc valabilitatea patentului și împiedică fabricarea de medicamente generice mai ieftine. În locul celor 20 de ani cât e valabil în mod normal un patent, producătorii pot ridica prețul ori de câte ori vor.

În alte țări există alte reguli. În Franța sau Marea Britanie, de exemplu, a fost fixat un preț maxim. În plus, concernele farmaceutice trebuie să demonstreze că noile medicamente sunt cu adevărat mai eficiente decât cele deja existente pe piață. În SUA, în schimb, e de ajuns o adeverință de eficiență eliberată de autoritatea de supraveghere FDA și de medici care prescriu medicamentul.

Companiile farmaceutice susțin că prețurile mari la medicamente se datorează costurilor ridicate pe care le implică munca de cercetare. Cât de ridicate sunt în realitate, nu se știe însă. Concernele nu divulgă aceste date din motive de concurență.

Un studiu elaborat de Tufts Center din Boston estimează costurile de cercetare pentru un nou medicament la 2,7 miliarde de dolari. Un alt studiu le apreciază la doar 757 milioane de dolari.

„Mercurial socialist”

Deci, ce-i de făcut? Și în această chestiune, Donald Trump are o rețetă simplă: pacienții din țări ca Germania ar trebui, în sfârșit, să suporte “o cotă justă“ din costurile inovațiilor farmaceutice. Trump a făcut declarația la mijlocul lunii mai, explicând modul în care vrea să determine reducerea prețurilor la medicamente în SUA. A sosit timpul, a spus el, să se pună capăt, odată pentru totdeauna, acestor practici profitoare globale.

Președintele SUA vrea să includă aceste revendicări în negocierile pe tema acordului comercial și a taxelor vamale. Alex Azar, fost manager al unui concern farmaceutic, actualmente ministru american al Sănătății, e de părere că partenerii comerciali ai SUA trebuie să plătească mai mult pentru că au un „mercurial socialist”, menit a menține „prețuri injuste”.

Atât ministrul, cât și președintele au evitat să spună însă cum se pot reduce, pe această cale, prețurile la medicamente pentru cetățenii americani. Chiar și în cazul în care concernele farmaceutice vor încasa mai mulți bani din străinătate, nu înseamnă că vor scădea prețurile pe piața americană. În fond, companiile vor, în general, să câștige cât mai mult cu putință. Deși Trump nu a făcut cunoscute planurile sale privind companiile farmaceutice, el a promis că va susține ferm interesele branșei. Prompt, acțiunile concernelor farmaceutice au crescut la burse.

Ad

Exit mobile version