spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeTrimisul special al lui Viktor Orbán la Cluj-Napoca, mesaj către ungurii din...

Trimisul special al lui Viktor Orbán la Cluj-Napoca, mesaj către ungurii din România: Asumați-vă identitatea maghiară la recensământul din România și votați la alegerile din Ungaria. Fiecare maghiar contează

-

Katalin Szili, însărcinat al premierului ungar Viktor Orbán, s-a aflat miercuri la Cluj-Napoca şi în cadrul unei conferinţe de presă i-a îndemnat pe maghiarii din Transilvania să îşi asume identitatea la recensământul din România şi să participe la vot cu ocazia alegerilor parlamentare din Ungaria, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

Oficialul ungar a spus că cele două evenimente importante ale anului 2022 sunt recensământul din România şi alegerile parlamentare din Ungaria.

- Advertisement -

Katalin Szili a atras atenţia că în faza de autorecenzare, formularul poate fi completat şi de către maghiarii care nu locuiesc în România, dar care au plecat de mai puţin de un an sau se gândesc să se întoarcă acasă.

“Fiecare maghiar contează”, a repetat politicianul ungar sloganul pe care UDMR îl are cu privire la recensământ.

- Advertisement -

În legătură cu alegerile parlamentare din Ungaria, Katalin Szili a spus: pe bazele politicii naţionale ale ultimilor 12 ani se poate construi şi în viitor, putând fi făcute “mici ajustări”. Potrivit acesteia, nu este permis ca drepturile maghiarilor de peste graniţele Ungariei să fie restrânse, astfel că nu trebuie dat crezare celor care doresc să separe dreptul de vot de cetăţenie.

“Jos mâinile de pe dreptul de vot al cetăţenilor maghiari de peste graniţe! (…) Nu vom renunţa la politicile naţionale ale ultimilor 12 ani. Cerem ca maghiarii din Transilvania să sprijine aceste politici naţionale”, a spus însărcinatul premierului ungar. Katalin Szili a menţionat, totodată, că cetăţenii maghiari de peste graniţele Ungariei se mai pot înregistra pentru votul prin corespondenţă până la data de 9 martie.

Politicianul ungar a menţionat, de asemenea, că aniversarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, prin care a fost înfiinţată Uniunea Europeană, reprezintă o nouă ocazie pentru a ne face auzită vocea în faţa Uniunii Europene, cu privire la drepturile comunităţilor naţionale autohtone. În opinia lui Szili, Bruxelles ar trebui să abordeze nu numai problemele minorităţilor rasiale, religioase şi de gen, ci şi problemele minorităţilor naţionale autohtone. Mai ales că aceste minorităţi reprezintă 10% din populaţia de 450 de milioane a UE. Este regretabil că UE acordă mai multă atenţie problemelor imigranţilor, care alcătuiesc doar 5% din populaţie, a spus.

Întrebat de presă, Katalin Szili a vorbit şi despre scrisoarea prin care lideri maghiari din administraţii locale din Transilvania au refuzat să primească vizita în Transilvania a lui Péter Márki-Zay, candidatul opoziţiei la funcţia de prim-ministru al Ungariei. “Fiecare are dreptul să decidă singur în această privinţă, însă eu empatizez cu ei. Nici eu nu aş primi cu plăcere vizita cuiva care face declaraţii despre restrângerea drepturilor maghiarilor de peste graniţe”, a declarat.

Întrebat despre dezbaterea cu privire la identitatea secuiască, Szili a spus că în opinia sa, odată cu includerea, pe formular, a subcategoriei “secui” la identitatea maghiară, problema a fost rezolvată. A mai adăugat, însă, şi faptul că sprijinirea unor principii diferite nu face decât să ofere mai multe oportunităţi de dezbinare a comunităţii maghiare din Transilvania.

Katalin Szili a relatat că, în cursul vizitei sale la Cluj-Napoca, s-a întâlnit cu episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, Béla Kató, respectiv cu episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, István Kovács. A vizitat, totodată, biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, aflată în curs de renovare, şi a discutat şi cu Anna Horváth, vicepreşedintele executiv al UDMR, a mai spus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img