spot_img
24.6 C
București
sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasăExterneTraian Băsescu: România NU trebuie să primească refugiați/ Țările occidentale care au...

Traian Băsescu: România NU trebuie să primească refugiați/ Țările occidentale care au provocat haosul din Libia și Siria să-și asume responsabilitatea

-

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat marți seară la B1 Tv că România nu trebuie să primească refugiați. El a avertizat Olanda să nu insiste ca țara noastră să primească imigranți și că această țară trebuie să ia o cotă importantă din refugiați.

- Reclama -

Răspunsul meu categoric este nu. Și România ar trebui să refuze să primească migranți pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, a declarat Traian Băsescu într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt”, difuzată la B1 TV și moderată de Cătălin Striblea și Sabin Orcan.

Fostul președinte a declarat marți seară, că țara noastră nu poate fi obligată să primească imigranți, deoarece aceștia nu vor mai pleca de pe teritoriul României, ci chiar își vor aduce familile numeroase.

Traian Băsescu a dezvăluit că România s-a opus la răsturnarea regimurilor din Libia și Siria, avertizând că va urma un haos și o migrație necontrolată.

Țările care au provocat această criză trebuie să-și asume responsabilitatea, a susținut Băsescu. A fost vorba de miopie politică, a susținut fostul președinte.

Europa primește azi lecția propriei nesăbuințe, a mai declarat Băsescu.

”Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru acești oameni, pe de o parte.Pe de ală parte, dacă cineva crede că a primi un număr de câteva mii de cetățeni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, vă pot spune că nu este io simplă chestiune de cazare. În momentul în care i-ai acceptat pe teritoriu tău trebuie să le asiguri educație, învățarea limbii române, sănătate, păstrarea culturii și a obiceiurilor. Nu e o chestiune de bunăvoință, e o chestiune de bunavoință. Iar chestiunea că vor fi cazați în România doar 2 ani trebuie să o uitați. Eu știu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din țările în care se află.Cea mai bună țară care îi poate primi sunt olandezi care sunt âtat de exigenți cu spațiul Schengen cu România. Olanda nu ar trebui să îndrăznească să ceară ca România să primească vreun cetățean.Vreau să știți că România a avertizat când Europa s-a grăbit sau unele țări din UE, s-au grăbit să dea lovituri aeriene în Libia. România a spus în forurile cele mai înalte: nu distrugeți dictatura din Libia pentru că reversul va fi un haos, pentru caăvom face un nou Irak acolo.Cei care și-au asumat responsabilitatea de a transfera democrație europeană în țări ca Libia, Egipt, aceia trebuie să își asume acum efectele. Lecția pe care o primește astăzi Europa este lecția propriei ei nesăbuințe”, a susținut Băsescu.

”Ne-am obișnuit să supradimensionăm capacitatea de securitate a statului. Dar pentru ceea ce suntem noi. Poate să ne dea UE să ne dea oricâți bani, însă nu le poate asigura identitatea culturală a acestor oameni. România e o țară creștină. A-i primi nu înseamnă a le asigura numai cazarea. Trebuie să le dai dreptul de a se manifesta cultural, mai construim moschei, trebuie să le facem școli în limba lor. În momentul în care îți asumi acest lucru, îți asumi o listă lungă de responsabilități. Noi nu reușim să integrăm romii de atâția ani, cum să reușim să îi integrăm pe aceștia? Vorbim despre șiiți și sunniți”, a declarat Traian Băsescu într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt”, difuzată la B1 TV și moderată de Cătălin Striblea și Sabin Orcan.

Întrebat dacă legislația Uniunii Europene ne permite să refuzăm primirea imigranților, fostul șef al statului a declarat că nimic nu ne poate obliga la o astfel de acțiune.

“Mai mult, legislația europeană aflată în vigoare spune că în astfel de situații imigrantul este trimis în locul pe unde a intrat în Europa și apoi repatriat. După părerea mea, România face un gest gratuit acceptând. Eu aș convoca ședința CSAT și aș cere consolidarea supravegherii frontierelor”, a mai spus fostul președinte.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img