spot_img
32 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasămediuTraian Băsescu: România nu trebuie să plătească factura demagogiei altora, sunt state...

Traian Băsescu: România nu trebuie să plătească factura demagogiei altora, sunt state în UE mai corupte decât noi, nu avem nevoie de populație strămutată

-

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat într-o intervenție telefonică pentru  Ultimul Cuvânt la B1 TV, emisiune moderată de Cătălin Striblea, că României i s-au făcut multe nedreptăți legate de Schengen, motiv pentru care acum nu ar trebui să fie solidară cu statele din acest spațiu. Acesta a mai subliniat că sunt state chiar din vechea Uniune Europeană, care sunt chiar mai corupte decât România, conform b1.ro.

- Reclama -

Traian Băsescu a mai declarat  că nu este de acord cu proiectul care prevede cota voluntară în ceea ce privește rezolvarea crizei imigranților. Fostul președinte spune că numărul de refugiați care ar veni în România ar fi mult mai mare față de numărul făcut public de Klaus Iohannis.

- Advertisement -

”Cred că România face o greșeală pentru că pe fond înseamnă că pe de o parte merge pe primirea de refugiați printr-o realocare a lor în spațiul UE. În al doilea rând, eu m-aș fi bătut cu art 3. alin 4 din Constituție cu toată Uniunea Europeană pentru că dincolo de orice, aici discutăm de o relocare de populație.Interpretarea art 3. alin 4 este pilonul de care România are nevoie să spună nu, România nu are nevoie de populație strămutată, asta într-o primă etapă. În al doilea rând, indiferent cât s-ar supăra cineva, eu am fost șef al acestui stat și am învățat un lucru: statele nu uită. România nu poate să uite că a fost tratată împreună cu Bulgaria ca o țară de mâna a doua când a fost vorba de intrarea în Spațiul Schengen, iar una din embleme este Timmermans, și acum cu un tupeu ieșit din comun, acest olandez fost ministru, ne cere solidaritate.  Cu cine solidaritate când România nu-i pregătită? România trebuie să joace fără menajamente această carte, este îndreptățită să o facă în timp ce acest prim vicepreședinte Timmermans spunea cât ar fi de umilitor să primească România în Spațiul Schengen”, a declarat Traian Băsescu în cadrul emisiunii moderată de Cătălin Striblea și Sabin Orcan.

- Advertisement -

”Sunt state mai corupte decât România în UE, ceea nu înseamnă că nu trebuie să luptăm contra coruptiei.  E problema noastră. În câte state ați auzit de fraudarea banilor europeni? Vă dau scris că se fraudează mai rău ca în România”, a declarat fostul președinte.

”România e o tară care-și recunoaște corupția și luptă cu instituțiile, uneori chiar trecând peste drepturile omului, dar cei care mi-au dat lecții au reușit să prăbușească două instituții: Acordul de la Dublin și spațiul Schengen ca instituție. România nu poate fi cu scufița în mână. România nu are dreptul azi să se manifeste îndoielnic. La anul ce va face România? Până nu se găsește o formulă să se pună capăt exodului de populație și care să arate capacitatea statelor de a controla fenomenul, România nu are de ce să se implice”, a mai spus Băsescu.

”România are propriile presiuni pe frontiere. Luați situațiile de la poliția de frontieră și veți vedea ce presiuni există. România are presiuni de 2-3 ani, dar a gestionat exemplar acest lucru. Politica de azil a României a fost una înțeleaptă. Deși avem 1 500 de spații de cazare, avem ocupate circa 2-300 de locuri, dar a fost extrem de selectivă în a acorda azil. De unde peste noapte trebuie să fiu solidar cu cei care au fost nesăbuiți și care au cedat presiunii celor de la ei din țară? România nu trebuie să plătească din factura demogagiei altora. România a fost tratată ca fiind inaptă. Statele nu au voie să uite, iar România nu are voie să uite legat de spațiul Schengen pentru că mâine va trebui să înghită alte exagerări”, a mai declarat Traian Băsescu pentru B1 TV.

”Instituția Schengen s-a prăbușit și datorită corupției din spațiul Schengen, pentru că nu s-a prăbușit acum instituția asta, ci a început să pârâie din toate încheieturile de anul trecut. Nu m-aș referi la o anumită țară, dar discutăm despre ce se întâmplă în acest club super select. Uitați-vă că nu sunt în stare să își protejeze frontierele de vreo 3 ani ori nu au încetat să dea lecții României. În UE se fraudează mai rău ca în România, ori eu nu aș ierta acest lucru ca șef de stat”, a mai spus Băsescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img