spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeThe Times despre atacarea Siriei: UK se teme că își pierde influența...

The Times despre atacarea Siriei: UK se teme că își pierde influența în DC/ Le Nouvel Observateur: Nu este sigur că Franța are aceeași viziune cu Statele Unite

-

Cum ar putea acționa puterile occidentale în Siria? Revista americană Newsweek analizează diferitele opțiuni precum și posibilele răspunsuri din partea Rusiei, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Mai întâi, Newsweek reamintește că Rusia are legături strânse cu Siria, datând din epoca sovietică. Moscova a sprijinit independența siriană în 1946 și a înființat o bază navală în Tartus, în 1971. De asemenea, Rusia a făcut investiții considerabile în Damasc, planificând să construiască fabrici de prelucrare a cerealor, stații de pompare a gazului și să se implice în explorări petroliere.

- Advertisement -

Pe de altă parte, răsturnarea liderului libian Muammar el-Qaddafi în 2011 a fost considerată un afront de către Moscova, care a văzut aceasta ca pe o încălcare a legilor internaționale. În consecință, Kremlinul a căutat noi mijloace pentru a-și menține influența în Orientul Mijlociu.

- Advertisement -

Putin declara în ianuarie că forțele rusești au utilizat 215 de noi tipuri de sisteme de arme avansate în Siria. Cum va raspunde Donald Trump? Ei bine, președintele SUA nu ar fi el dacă n-ar fi impulsiv. Și de data aceasta, Trump pare să răspundă  în forță.

De altfel , Newsweek citează surse care spun că Donald Trump menține premanent legătura cu președintele francez Emmanuel Macron, ceea ce ne aduce la întrebarea finală … Cum va răspunde restul comunității internaționale?

Ziarul britanic The Times descrie preocupările guvernului britanic legate de faptul că Marea Britanie ar putea fi marginalizată și își va pierde influența la Washington în favoarte Franței, dacă nu ar adera  la loviturile planificate de Trump împotriva Damascului.

Se spune că Marea Britanie pregătește rachete Tomahawk, în timp ce președintele francez îl prezează pe Trump să acționeze împotriva lui Assad.

Opțiunile pentru Marea Britanie ar putea include un submarin de atac Royal Navy înarmat cu rachete de croazieră Tomahawk. Sau avioane rapide ale Forțelor Aeriene Regale, care pot declanșa rachete de croazieră Storm Shadow.

Cu toate acestea, prim-ministrul britanic Theresa May a spus că trebuie să existe mai multe dovezi că într-adevăr Damascul a fost responsabil pentru atacul chimic.

În Franța, Le Nouvel Observateur consideră că există trei opțiuni și nu este sigur că Franța are aceeași viziune cu Statele Unite. Din partea franceză, există tentația de a spune că loviturile trebuie să se limiteze la stocurile de arme chimice. Cea de-a doua ipoteză se traduce printr-o intervenție asupra tuturor bazelor militare, dar pentru distrugerea avioanelor care ar putea lansa bombe. De asemenea, ar trebui să se stabilească o „zonă  de interdicție aeriană”.

În cele din urmă, există posibilitatea de a lovi centrele de comandă ale armatei siriene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img