spot_img
18.2 C
București
joi, mai 19, 2022
AcasăExterneTrump despre atacarea Siriei: Ar putea să fie foarte curând sau nu...

Trump despre atacarea Siriei: Ar putea să fie foarte curând sau nu chiar aşa de curând!

-

Preşedintele american Donald Trump a comunicat într-o postare pe Twitter că nu a specificat niciodată când ar urma să aibă loc un eventual atac asupra Siriei.

Trump a precizat pe Twitter: „Nu am spus niciodată când ar urma să aibă loc un atac asupra Siriei. Ar putea să fie foarte curând sau nu chiar aşa de curând! Oricum, SUA, sub administraţia mea, au scăpat zona de ISIS. Unde ne sunt mulţumirile?”.

Două distrugătoare americane dotate cu rachete Tomahawk sunt poziţionate pentru a ataca Siria, relatează CNN, în situaţia în care, într-adevăr, Preşedintele Trump va ordona un atac asupra forţelor guvernamentale siriene.

Opţiunile de atac americane nu s-ar limita, însă, la cele două distrugătoare (oricum suficiente pentru a lansa un baraj de zeci de rachete). Statele Unite are mai avea la dispoziţie şi avioanele de lupta F-22, staţionate în baza Al Udeid Air Base din Qatar, şi care ar putea ataca ţinte din Siria chiar din spaţiul aerian Iordanian (foarte probabil în afara razei rachetelor ruseşti S-400). Nu în ultimul rând, ar mai avea şi submarine ale Flotei a Şasea din Mediterană, de asemenea dotate cu rachete Tomahawk.

Alături de forţele americane dispuse pentru a interveni ar fi şi forţe franceze şi britanice. Franţa, de exemplu, are avione Rafale staţionate în Iordania, utilizate anterior împotriva Statului Islamic. Iar Marea Britanie are avioane staţionate tot la Al Udeid Air Base, din Qatar, precum şi în Cipru.

În situaţia în care Washington-ul ar decide să răspundă cu forţă militară, ar rămâne de văzut exact care ar fi ţinta. Asta pentru că un atac asupra unor instalaţii de stocare a armelor chimice nu ar face altceva decât să disperseze agenţii chimici în aer, nu să îi şi distrugă. Pentru acest lucru ar fi necesară arderea lor la temperaturi ridicate, pe perioade îndelungate, utilizând instalaţii specializate.

Statele Unite a mai efectuat un atac cu rachete Tomahawk asupra unor ţinte guvernamentale siriene, cu exact un an în urmă, şi tot ca urmare a unui atac chimic care a avut loc în Idlib, din nord-vestul Siriei. Atunci, Statele Unite nu a vizat ţinte centre de stocare sau de producţie a agenţilor chimici, ci ţinte militare.

- Advertisment -

Must Read

Libertatea presei în Austria există doar pe hârtie: Hărțuire din partea...

0
În Indexul libertății presei realizat de Reporteri fără frontiere (RSF), Austria ocupă doar locul 31. Aceasta înseamnă o scădere de 14 locuri, scrie vienna.at.Austria se...