spot_img
9.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăDezvaluiriTatăl lui Rareș Bogdan și o afacere controversată

Tatăl lui Rareș Bogdan și o afacere controversată

-

Fosta uzină chimică UPSOM din Ocna Mureș, transformată peste noapte în parc industrial (POIM), se vinde pentru a doua oară. Afacerea este legată de fostul PSD-ist, Ioan Bogdan, tatăl europarlamentarului clujean PNL Rareș Bogdan. Ordinul ministerial pentru înființarea POIM a fost emis în pofida faptului că există neconcordanțe referitoare la CF-urile terenului. În apropierea parcului industrial, care arată ca după război, firma clujeană TCI Contractor General în parteneriat cu Iașicon SA, o societate din Iași care ”cochetează” cu falimentul, vor construi un complex balnear de 6 milioane de euro, scrie Gazeta de Cluj.

DEZVĂLUIRILE DIN GAZETA DE CLUJ:

- Advertisement -

Ioan Bogdan, tatăl europarlamentarului clujean Rareș Bogdan, este de zeci de ani de zile directorul fostului combinat UPSOM care era cel mai mare producător din țară de sodă calcinată. Sub conducerea lui s-a reușit performanța de falimentare și vânzare a terenului, care arată ca după război, de două ori. 

După ce acumulat datorii de 70 de milioane de lei către Romgaz, combinatul a intrat în faliment. În cadrul procedurii, de care s-a ocupat CITR, afacere controlată de Andrei Cionca, uzina a fost vândută în 2013 către două firme, una din Alba Iulia (care se ocupă cu fier vechi) şi una din Bucureşti, care se ocupă cu comercializarea produselor sodice. În treacăt fie vorba, CITR era unul dintre finanțatorii unei publicații de presă condusă de Rareș Bogdan la data respectivă. Firma din Alba Iulia se numeşte Aloref SRL şi este deţinută de soţii Maria şi Florin Popa. Cealaltă firmă, care face parte din societăţile administrate de “grupul Voiculescu” se numeşte Ascom International SRL din Bucureşti.

- Advertisement -

După ce fierul vechi din ruinele fostei uzine a fost comercializat, prin ajutoarele politice, s-a reușit obținerea titulaturii de parc industrial și scutirea de la plata impozitului pe teren. Acum parcul industrial care nu este funcțional este scos din nou la vânzare prin intermediul agenției imobiliare CBRE. În toată această perioadă director executiv a rămas Ioan Bogdan, grație acestor performanțe manageriale de ”excepție” și, probabil, a relației de prietenie pe care o are cu PSD-istul clujean Ioan Rus.

De la stanga la dreapta, Rares Bogdan, Klaus Iohannis si Ioan Bogdan

Tot în această perioadă, după reșaparea și cosmetizarea ruinei UPSOM agenția de publicitate Trend Communication, patronată de Rareș Bogdan, a încheiat contracte de publicitate cu parcul industrial condus de tatăl politicianului clujean.

Potrivit unor surse din domeniul imobiliar, cei de la agenția imobiliară CBRE ar încerca să îi convingă pe cei de la Kaufland România să cumpere terenul pentru a deschide un centru de retail. Problema este că principala sursă de venit a locuitorilor din Ocna Mureș venea de la UPSOM, iar prin falimentarea uzinei chimice, de fapt, a fost falimentat un oraș întreg.

Parte din CF-urile parcului industrial din Ocna Mureș figurează în… Aiud

Există o serie de semne de întrebare vizavi de modalitatea în care uzina dezafectată condusă de Ioan Bogdan a ajuns să poarte titulatura de parc industrial (PIOM) și să fie scutită de la plata impozitului pe teren.

”Gazul ne-a cerut insolvenţă şi faliment, iar BCR, de la care luasem creditul, de asemenea. UPSOM a fost scoasă la licitaţie şi a fost cumpărată de către ASCOM Internaţional şi ALOREF România, care au analizat dacă se poate reporni sau să facă un parc industrial, tot ce sunt clădiri vor fi date pentru chirie, partea de tehnologie chimică, toată partea tehnologică s-a tăiat şi se mai taie, au rămas câteva clădiri, se pot da clădirile şi terenurile rezidenţilor care vor veni”, declara Bogdan în cadrul unei ședințe a CL Ocna Mureș în urma căruia s-a aprobat scutirea de la plata impozitului.

Ordinul nr. 938/2015, prin care s-a acordat titulatura de parc industrial pentru fosta uzină falimentată și vândută la fier vechi conține o serie de inadvertențe. Spre exemplu, o parte din numerele cadastrale ale terenului respectiv din Ocna Mureș sunt identificate, de fapt, în orașul Aiud. Cu alte cuvinte, suprafața din actele de înființare a PIOM este mai mare decât cea reală.

Însă, potrivit unui răspuns al lui Vasile Dâncu (unul dintre cunoscuții lui Rareș Bogdan, n.red.), fost viceprim-ministru al MDRAP acest lucru nu contează.

Potrivit documentului oficial, inadvertențele ”sesizate în ceea ce privește suprafața și forma parcului industrial Ocna Mureș apreciem că acestea fac parte din strategia de marketing și publicitate a parcului industrial. Verificarea realității informațiilor postate  pe paginile de internet destinate promovării parcurilor industriale nu intră în atribuțiile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. (…) Astfel, sub aspectul verificării eligibilității terenului, va fi verificată concordanța informațiilor prevăzute în cerere și studiul de fezabilitate/plan afaceri cu cele prevăzute în ordinul MDRAP nr 938/2015 și în extrasele de carte funciară pentru informare. Ca urmare, în ipoteza în care, cererea administratorului sau rezidentului cuprinde discrepanțe privind suprafețele de teren, aceasta nu va fi aprobată pentru acordarea ajutorului de stat”, arată răspunsul semnat de Dâncu.

Cu toate acestea, Ordinul nr. 938/2015 privind acordarea titlului de parc industrial Societății PARC INDUSTRIAL OCNA MUREȘ – S.R.L. a fost emis fără nicio problemă. Valabilitatea acestei titulaturi este de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii.

O afacerea falimentară, magnet pentru alte afaceri falimentare

În imediata apropiere parcului industrial se încearcă construirea unui proiect de revitalizare a unui complex balneo. Suma de 6 milioane de euro, necesară pentru edificarea complexului, este furnizată de Primăria Ocna Mureș și CJ Alba. Banii vor intra în conturile companiei clujene TCI Contractor General și ale unei firme falimentare din Iași, care s-au asociat și au câștigat contractul pentru edificarea acestui proiect.

Investiția este destul de ambițioasă: bază de agrement, sală de fitness, restaurant, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumuseţare şi sănătate, magazin de echipamente şi produse balneare şi cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii, etc.

Însă există o problemă! Una dintre firmele din cadrul acestei asocieri, SC Iașicon Iași, este în faliment. Mai mult, Titel Sinescu, omul de afaceri care controlează societatea, este vizat într-un dosar de inspectorii de la Antifraudă. În urma unui control financiar-contabil la o altă societate de-a lui Sinescu, Spiroca SA, s-a constatat că nu au fost plătite taxele și impozitele aferente activităților comerciale derulate. De asemenea, s-au depistat înregistrarea unor operațiuni economice cu firme fantomă, o bună parte dintre acestea fiind înregistrate pe numele unor cetățeni de etnie romă.

După 100 de ani… faliment

Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş (azi GHCL UPSOM ROM NIA S.A.), a fost construită între anii 1894-1896 de către societatea belgiană SOLVAY & Co şi avea să devină la finele secolului XIX şi în primele decenii ale secolului XX singura unitate de sodă din România, totodată una din cele mai importante unităţi din Europa. Obiectul principal de activitate din ultima perioadă a întreprinderii a fost producerea de sodă calcinată uşoară, sodă caustică solidă şi în soluţie, bicarbonat de sodiu tehnic, alimentar şi farmaceutic, silicat de sodiu solid şi în soluție, silicagel, silicat de potasiu, carbonat de sodiu anhidru pentru uz fotografic şi cinematografic, clorură de calciu tehnică, oxid de magneziu tehnic şi farmaceutic, carbonat de calciu florex, ambalaje metalice, fabricarea altor produse chimice anorganice de bază. Conform ocnamuresonline.ro, în anii ‘ 80 UPSOM avea 2700 de angajaţi. A fost cea mai mare întreprindere din ţară de acest fel. A produs milioane de tone de sodă, erau perioade când, zilnic pe porţile societăţii ieşeau garnituri întregi de trenuri cu vagoanele ticsite de baloţi cu sodă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img