Țările din grupul de la Vișegrad vor boicota mini summitul UE pentru migrație

0
175
Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu (2nd L), Visegrad Group (V4) Prime Ministers, Czech Republic’s Bohuslav Sobotka (L), Hungary’s Viktor Orban (C to R), Slovakia’s Robert Fico and Poland’s Beata Szydlo attend a news conference in Budapest, Hungary, July 19, 2017. REUTERS/Bernadett Szabo

Liderii ţărilor din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia) nu vor participa la mini-summitul privind migraţia care va fi organizat de Comisia Europeană duminică la Bruxelles, a anunţat joi premierul ungar Viktor Orban, transmit Reuters, AFP şi MTI.

La finalul unei reuniuni cu omologii săi polonez, ceh şi slovac, găzduită de Budapesta, Orban a menţionat că summiturile europene trebuie să fie organizate de Consiliul European – organismul decizional suprem al Uniunii Europene – şi nu de către Comisia Europeană.

”Înţelegem că există dificultăţi politice interne în unele ţări, dar asta nu poate duce la o grabă paneuropeană”, a subliniat şeful executivului ungar.

El a adăugat că migraţia va figura pe agenda reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie şi cu acel prilej cele patru ţări din Grupul de la Vişegrad îşi vor prezenta punctele de vedere.

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki a estimat că mini-summitul de duminică este ‘inacceptabil’. ”Noi nu vom participa, se doreşte reluarea unei propuneri pe care noi am refuzat-o deja”, a accentuat Morawiecki.