Supra-dependenţa Europei faţă de Asia

0

Pandemia generată de coronavirus a evidenţiat supra-dependenţa Europei faţă de Asia, în special de China şi de India, pentru producerea de echipamente şi dispozitive medicale, precum şi de substanţele active cheie ale medicamentelor utilizate frecvent, arată o analiză realizată de Saxo Bank citată de Agerpres.

„În timp ce, în anii 1980 şi 1990, aproximativ 60% din toate ingredientele active erau de origine europeană, situaţia a fost răsturnată complet din 2010, China şi India reprezentând acum până la 60% din producţia totală. Criza a fost ca o alarmă pentru guvernele europene şi societatea europeană în ceea ce priveşte nevoia urgentă de a diminua dependenţa economică şi medicală de restul lumii”, se menţionează în analiza băncii.

Potrivit Saxo Bank, Emmanuel Macron a cerut ‘suveranitate europeană şi naţională’ şi ‘independenţă deplină’ pentru anumite părţi ale pieţelor medicale.

Alţii, cu siguranţă inspiraţi de stimulentele financiare ale Japoniei pentru a muta producţia companiilor japoneze din China, au mers mai departe cu această idee şi au solicitat o politică industrială europeană care să urmărească relocarea cât mai multor activităţi economice în Europa”, mai arată analiza.

Potrivit băncii, relocarea lanţurilor valorice „nu este o idee nouă”.

„Este la fel de veche ca globalizarea în sine, însă a revenit la modă în ultimii ani pe fondul protecţionismului în creştere – şi a câştigat mai mult teren în ultimele luni din cauza pandemiei. De la campania din 2016 a lui Trump până la campania de producţie din Marea Britanie de azi, în favoarea relocării ‘agresive’ a lanţurilor de aprovizionare în Marea Britanie, există convingerea fundamentală că, dacă mai multe produse şi bunuri sunt produse acasă, economia se va deveni mai bună”, susţin analiştii Saxo Bank.

Comerţul din zona euro se caracterizează printr-un excedent masiv, în mare parte datorită Germaniei care a atins un excedent de 338 de miliarde euro în perioada de 12 luni până în martie 2020, ceea ce reprezintă aproximativ 2,8% din PIB-ul din zona euro. Acesta este al doilea cel mai mare excedent comercial din lume, după China.

„Apoi, europenii vând mai mult în străinătate (în afara Uniunii) decât cumpără. Regimul comercial deschis al UE este, prin urmare, marcat de o puternică dependenţă de exporturi şi de o dependenţă mai mică de import – ceea ce înseamnă că UE este în mare parte autonomă, în special în majoritatea mărfurilor agricole de bază”, mai arată analiza.

Chiar dacă îşi poate recăpăta autonomia, analiştii Saxo Bank susţin că relocarea este „departe de soluţia miracol despre care vorbesc atâţia”.