Arestarea pentru spionaj a consilierului lui Dmitri Rogozin pune multe întrebări

0

Ivan Safronov, fost jurnalist devenit cu două luni în urmă consilier al şefului Agenţiei spaţiale ruse Roskmos, Dmitri Rogozin, a fost arestat marţi de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), fiind acuzat de „înaltă trădare” în beneficiul unei ţări NATO, fiind pasibil de o pedeapsă între 12 şi 20 de ani de închisoare, relatează AFP, Reuters, RIA Novosti şi Interfax conform Agerpres.

Potrivit Centrului pentru relaţii publice al FSB, Safronov este suspectat de transmiterea unor informaţii clasificate reprezentantului unui serviciu secret dintr-o ţară membră NATO. „Îndeplinind însărcinări din partea unuia dintre serviciile secrete ale NATO, Safronov colecta şi transmitea informaţii care reprezentau secrete de stat despre cooperarea tehnico-militară, apărare şi securitatea Federaţiei Ruse”, citează agenţia TASS un purtător de cuvânt al FSB.

Serviciul de Securitate al Rusiei a publicat o înregistrare video cu arestarea fostului jurnalist, care a lucrat nouă ani pentru Kommersant scriind despre producţia şi comerţul rusesc cu arme şi despre industria spaţială rusă. În iulie 2019, el a trecut la publicaţia economică Vedomosti, dar în martie – după numirea unui nou redactor-şef – a plecat de la ziar, devenind în mai 2020 consilierul lui Dmitri Rogozin.