spot_img
27.8 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăActualitateSummitul de "pace" din Elveția: Doar 3 puncte in declarația finală. Fără...

Summitul de „pace” din Elveția: Doar 3 puncte in declarația finală. Fără retragerea trupelor ruse

-

În comunicatul final al summitului Ucrainei din Elveția, care a fost semnat de 80 din 91 de țări participante, sunt doar trei puncte din „formula de pace” a președintelui ucrainean Vladimir Zelensky, care se referă la securitatea nucleară, schimbul de prizonieri” și navigație sigură. În același timp, documentul nu conține un apel pentru retragerea imediată a trupelor ruse și alte probleme „controversate” care, după cum a scris NHK , au fost excluse din proiectul final la inițiativa unor țări din Asia și Orientul Mijlociu.

- Reclama -

Comunicatul final este postat pe site-ul Președintelui Ucrainei. Printre punctele sale principale:

- Advertisement -
  • Tot personalul militar capturat în timpul conflictului din Ucraina trebuie eliberat;
  • Centralele nucleare ucrainene, inclusiv CNE Zaporozhye, trebuie să funcționeze sub control ucrainean și sub supravegherea AIEA. Orice amenințare sau utilizare a armelor nucleare este inacceptabilă;
  • Produsele agricole ucrainene trebuie să fie furnizate în condiții de siguranță și gratuit țărilor terțe interesate. Accesul la porturile maritime de pe Marea Neagră și Azov trebuie restabilit;
  • Atacurile asupra navelor și porturilor „sunt inacceptabile”;
  • Calea către pace trebuie să se bazeze pe dreptul internațional și pe Carta ONU;
  • Este necesar să se returneze în Ucraina toți copiii și civilii care „au fost deportați, strămutați ilegal și deținuți”.

În plus, declarația conține o clauză prin care se precizează că părțile au convenit să implice Rusia în negocieri, deși numele țării în sine nu este menționat acolo. „Credem că atingerea păcii necesită angajament și dialog între toate părțile. Prin urmare, am decis pe viitor să luăm măsuri specifice în domeniile de mai sus, cu implicarea ulterioară a reprezentanților tuturor părților”, se arată în document.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img