spot_img
12.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăExterneSUA dă înapoi în criza Qatar

SUA dă înapoi în criza Qatar

-

Au fost făcute progrese pentru a rezolva criza dintre Qatar și vecinii săi de la Golful Persic care a făcut obiectul unei întâlniri a mai multor oficiali americani rang înalt, a afirmat miercuri Departamentul de Stat de la Washington, citat de AFP.

„Aș spune că suntem optimiști și că răul a fost lăsat în urma noastră”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Heather Nauert.

- Advertisement -

Anterior, secretarul de stat Rex Tillerson s-a întâlnit cu omologul său saudit, Adel al-Jubeir, al cărui guvern acuză Qatarul că sprijină grupări extremiste și a închis granițele cu vecinul său.

Rex Tillerson și secretarul Apărării, Jim Mattis, au avut numeroase discuții telefonice cu omologii lor de la Golful Persic pentru a încerca să reducă tensiunile dintre Arabia Saudită și Qatar care găzduiește o importantă bază aeriană americană.

- Advertisement -

Heather Nauert a refuzat să precizeze dacă Washingtonul consideră că Doha este un susținător al „terorismului” sau dacă închiderea de către Riad a granițelor sale cu Qatarul și interdicția pentru avioanele acestei țări de a intra în spațiul aerian saudit reprezintă o „blocadă”.

„Să avem în minte faptul că toată lumea este de acord ori că părțile acționează pentru a încheia un acord vizând combaterea terorismului, și aici trebuie să ne concentrăm toată atenția”, a adăugat ea.

„Nu ne împiedicăm în detalii pentru a ști cine a spus ceva despre cineva, și când. Ne îndreptăm în direcția bună. Să rămânem concentrați asupra acestui lucru, pentru a putea continua să luptăm în războiul împotriva Terorismului”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, care s-a exprimat marți alături de omologul său american, Rex Tillerson, a subliniat că izolarea Qatarului nu este o „blocadă”, în timp ce șeful diplomației de la Washington s-a pronunțat săptămâna trecută pentru „relaxarea” blocadei impuse Qatarului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img