Brașoveanul Erwin Albu, inițiatorul unui experiement inedit, „Autoservire din gospodărie” in Coldea, care promovează, dincolo de produsele naturale cultivate în grădina țăranului român,dar si oamenii cinstiți, a fost amendat, scrie Transilvania Reporter.
Bărbatul a instalat în fața curții sale din municipiul Codlea o măsuță unde sunt expuse fructe, legume, flori, miere sau diferite tipuri de dulcețuri, invitându-i pe trecători să se servească cu ceea ce doresc. Trecătorilor li se pune la dispoziție și o bicicletă cu care să își transporte produsele acasă. Autoservirea a ajuns celebră pe plan național, atât datorită ideii promovate, cât și din cauza autorităților locale, care au decis să îl sancționeze imediat pe inițiatorul experimentului, pe motiv că nu plătește nicio taxă adminitrației, deși desfășoară activități pe spațiul public.
Erwin a primit o somație din partea administrației locale, dar a refuzat să plătească taxele impuse de municipalitate, cerând să desfășoare muncă în folosul comunității pentru a-și plăti „dările” către stat.
Mă așteptam ca autoritățile să nu priceapă experimentul de la Codlea, pentru că iese din paradigma acestora, dar nu mă așteptam să caute nod în papură. Pentru că asta au făcut și demonstrează că autoritățile nu sprijină inițiativele alternative. Nici după trei săptămâni, de exemplu, nu au venit să constate ce sau dacă sau cât spațiu public ocup, deși i-am invitat să îmi trimită impunerea de plată. Ca să nu mai produc gâlceavă, am tras oricum toată marfa la limita fațadei, în dreptul porții, care am noroc să fie mai amplasată mai în spate decât fațada casei, a declarat Erwin pentru Transilvania Reporter.
Mă tot întreb cui deservește o primărie, dacă se dovedește că nu comunității? Vorba unui ziarist din Brașov, acum trebuie să ne așteptăm că vor introduce o taxă pe publicitatea adusă orașului nostru de cinstea oamenilor care s-au autoservit. Apoi furia și rapiditatea cu care s-au sesizat oficial că „e ceva în neregulă”, mă duce cu gândul cât de nepregătiți sunt funcționarii publici și că trăiesc în lumea lor birocratică. În primul rând, eu nu fac un act de comerț. Cei care vin, lasă doar dacă vor bani în cutia poștală, ca o donație, mai declara el.