Studenții unui colegiu al Universității Oxford au votat înlăturarea portretului reginei Elisabeta a II-a din sala lor de întruniri, din cauză că reprezintă „istorie colonială recentă”. Conducerea colegiului le susține libertatea de exprimare, dar afirmă că ei nu reprezintă colegiul.
Potrivit minutei ședinței de luni a grupului Middle Common Room (MCR) al Colegiului Magdalen al Universității Oxford, propunerea înlăturării portretului reginei a fost făcută pentru ca sala de întruniri să devină mai primitoare și pentru a recunoaște că „pentru unii studenți reprezentarea monarhului și a monarhiei britanice reprezintă istorie colonială recentă”, scrie BBC.
Au fost 10 voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri.
Unul dintre membri a spus că „a o înlătura pe regină trimite un mesaj groaznic, care va stârni mânie”, în vreme ce altul a afirmat că „nu putem să o înlăturăm pe regină. E vorba despre sala noastră de întruniri și despre a face oamenii să se simtă confortabil”.
Ministrul Educației, Gavin Williamson, a afirmat că înlăturarea portretului este „pur și simplu absurdă. Regina este conducătorul statului și un simbol a ceea ce este mai bun în Marea Britanie”.
Pe site-ul Colegiului Magdalen, grupul Middle Common Room se descrie ca fiind „una dintre cele mai mari comunități de absolvenți ai colegiilor tradiționale Oxford”.