Laureatul Premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz consideră că Italia și alte state vor ieși din zona euro în următorii ani și că vina pentru problemele economice ale Europei revine politicilor de austeritate promovate de Germania, transmite Reuters.
Europa nu are hotărârea de a adopta reformele necesare precum crearea unei uniuni bancare care să implice garantarea comună a depozitelor bancare și, de asemenea, îi lipsește solidaritatea transfrontalieră, a apreciat miercuri Joseph Stiglitz, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.
„Va mai exista o zonă euro peste 10 ani, însă întrebarea este ‘Cum va arăta ea?’. Este foarte puțin probabil că ea va mai avea 19 state membre. Este dificil să spunem cine va mai face parte”, a spus Stiglitz.
„Populația Italiei este din ce în ce mai dezamăgită de euro. Italienii încep să conștientizeze că Italia nu funcționează în interiorul zonei euro”, a adăugat Stiglitz.
Laureatul Premiului Nobel pentru Economie susține că Germania a acceptat deja ideea că Grecia va ieși din zona euro, subliniind că în trecut el a sfătuit atât Grecia, cât și Portugalia, să iasă din zona euro.
De asemenea, Joseph Stiglitz a arătat că moneda euro și politicile de austeritate promovate de Germania sunt de vină pentru problemele economice ale Europei, iar o divizare a uniunii monetare într-o zonă de nord (hard) și una de sud (soft) reprezintă singura opțiune realistă pentru relansarea economiei europene.
Stiglitz, fost economist șef la Banca Mondială, a subliniat că Europa și SUA au economii similare, resurse și forțe de muncă similare, însă economia americană și-a revenit după criza financiară globală spre deosebire de economia Europei.
„Principala diferență este euro”, a apreciat Stiglitz, potrivit căruia moneda unică afectează economia Europei.
Anterior, într-o carte intitulată „Euro: cum moneda unică amenință viitorul Europei”, apărută luna trecută în Franța, Stiglitz a susținut că au existat erori încă la originea monedei euro. Europenii „au pus căruța înaintea boilor” prin lansarea monedei unice, fără a avea instituțiile necesare care să o gestioneze. Mai grav, „moneda unică privează statele de două dintre cele mai importante instrumente de ajustare: rata de schimb și rata dobânzii”.
Laureatul Premiului Nobel pentru Economie oferă mai multe soluții pentru a scoate Europa din impas. Cea mai facilă soluție ar fi o ieșire a Germaniei din zona euro, care ar face celelalte țări mai competitive, grație devalorizării monedei unice. În caz contrar, Stiglitz recomandă un divorț amiabil și crearea a „două chiar trei zone monetare”, în așteptarea înființării instituțiilor necesare.