STENOGRAMĂ EXPLOZIVĂ a unei întâlniri Juncker-Erdogan-Tusk: Vă trimitem migranții cu autobuzele în Grecia și Bulgaria

0
1132

Siteul grecesc Euro2day a publicat documente confidențiale ale UE ce conțin amenințările făcute de Erdogan într-o întâlnire pe 16 noiembrie 2015, în timpul Summitului G20 din Antalya, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Documentul indică șantajul turcesc la adresa UE în criza migranților.

Președintele turc a cerut mai mulți bani de la UE, 3 miliarde de euro pe an și crerea unui fond de 30 de miliarde de euro de la donatori globali pentru menținerea taberelor de refugiați în Turcia și crearea unei zone de securitate în Siria.  El a spus că Grecia a primit 40 de miliarde de euro în timpul crizei.

33”Putem deschide oricând porțile spre Grecia și Bulgaria și putem îmbarca refugiații în autobuze”, i-a răspuns Erdogan lui Juncker după ce acesta spusese că Turcia va obține 3 miliarde euro de la Uniunea Europeană în următorii doi ani și nu 6 miliarde euro, așa cum ceruse Ankara.

Erdogan a formulat mai multe cereri la aceea întâlnire, unde a vorbit pe un ton amenințător:

. Va expedia refugiații cu autobuzele în Grecia și Bulgaria și va lăsa refugiați în special copiii mici să se înece

– Nu acceptă 3 miliarde de euro timp de doi ani, ci vrea 3 miliarde pe an.

– Vrea deschiderea tuturor fondurile de aderare pentru Turcia

– Comisia Europeană a întârziat în mod deliberat publicarea unui raport pentru a-l ajuta pe Erdogan să câștige alegerile.