spot_img
11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăFapt DiversAu fost descoperite undele gravitaționale ale lui Einstein/ Stephen Hawking: ''Capacitatea de...

Au fost descoperite undele gravitaționale ale lui Einstein/ Stephen Hawking: ”Capacitatea de a le detecta (undele gravitaționale) poate revoluționa astronomia”

-

Undele gravitaționale, un concept lansat de Albert Einstein în 1916 în celebra sa Teorie a Relativității Generale, și despre care nu existau până în prezent decât dovezi indirecte, au fost observate pentru prima oară direct de către oamenii de știință din cadrul experimentului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

- Advertisement -

David Reitze, directorul executiv al Laboratorului LIGO Caltech, a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Washington, că au fost detectate undele gravitaționale generate de două găuri negre — două obiecte cosmice extraordinar de dense, a căror existență a fost, de asemenea, prevăzută de Einstein — care au intrat pe orbită una în jurul celeilalte și apoi s-au ciocnit, eveniment care a desemnat nașterea unei găuri negre mai masive. Cele două găuri negre aveau, fiecare, echivalentul a aproximativ 30 de mase solare și erau localizate la 1,3 miliarde de ani lumină.

Undele gravitaționale sunt fluctuații în curbura spațiu-timp care se propagă ca niște unde, cu viteza luminii.

- Advertisement -

Conform Reuters, descoperirea a fost realizată în cadrul experimentului LIGO, desfășurat în două locații simultan, în statele americane Louisiana și Washington, pentru a elimina eventualele erori de măsurare și pentru ca rezultatele obținute să poată fi verificate. Anunțul a fost făcut la Washington DC de cercetători de la Institutul Tehnologic din California (Caltech), Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) și din cadrul LIGO Scientific Collaboration.

Stephen Hawking despre detectarea undelor gravitaționale: ”S-a descoperit o nouă formă de a privi Universul”

Celebrul fizician britanic Stephen Hawking a afirmat miercuri că detectarea undelor gravitaționale – ultima dintre predicțiile făcute de Albert Einstein în Teoria Relativității Generale care nu fusese dovedită practic – deschide calea ‘‘unei noi forme de a privi Universul”, transmite EFE.

”Capacitatea de a le detecta (undele gravitaționale) poate revoluționa astronomia”, a declarat pentru BBC savantul de 74 de ani, expert în problemele legate de găurile negre.

El a făcut aceste aprecieri imediat după ce, într-o conferință de presă organizată la Washington, s-a anunțat că undele gravitaționale au fost observate pentru prima oară direct de către oamenii de știință în cadrul experimentului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Depistarea acestor unde, semnalele lăsate de marile cataclisme din Univers, constituie ”prima dovadă a unui sistem binar de găuri negre și prima observație a unor găuri negre în fuziune”, a explicat Stephen Hawkin.

‘În afară de faptul că se confirmă Teoria Relativității Generale, putem spera să vedem găurile negre de-a lungul istoriei Universului. Am putea vedea chiar și vestigiile Universului primordial, în timpul Big Bang-ului” grație undelor gravitaționale, a estimat marele cosmolog.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img