Întrebările propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul pe justiție din 26 mai sunt prea stufoase. O spune la RFI politologul Stelian Tănase, care crede că unii alegători vor simți nevoia să primească explicații suplimentare cel puțin pentru a doua întrebare.
Stelian Tănase crede că întrebările pentru referendumul pe justiție sunt ”prea stufoase și complicate pentru cineva de educație medie, care va merge la urne. Prima este mai clară: Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție? Toată lumea zice Daaaaa ! A doua: Sunteți de acord cu interzicerea Ordonanțelor de Urgență privind infacțiunile de corupție și extinderea dreptului de a contesta Ordonanțele de Urgență la CCR și către alte instituții? Asta nu se înțelege deloc. Ar trebui o notă de subsol, care să explice ce vrea să zică (…). Problema este că la urne vom avea câteva milioane de oameni care trebuie să înțeleagă dintr-o privire, în timpul foarte scurt în care stă în cabină la ce se referă. Așa că a doua întrebare o privesc cu multă îndoială și va provoca destulă confuzie”.
”Gândul meu este însă că nu va fi vorba despre aceste întrebări. Lumea va merge sau nu cu Iohannis, va fi un vot foarte personalizat în favoarea referendumului și în favoarea lui Iohannis sau împotrivă. Prima întrebare e de nota 7-8, a doua e de nota 5”, spune politologul.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat joi cele două întrebări pentru referendumul pe justiție, din 26 mai.
Întrebările propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul pe justiție sunt:
- Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
- Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infacțiunilor, pedepselor și organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la CCR?
Președintele speră astfel ca alegătorii să răspundă la ambele întrebări cu DA.