spot_img
24 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022
AcasăALEGERI 2020Spionul dublu germano-chinez Klaus l-a decorat pe Iohannis

Spionul dublu germano-chinez Klaus l-a decorat pe Iohannis

-

Soţia unui politilog german vizat de justiţie cu privire la spionaj în favoarea serviciilor chineze de informaţii, a fost, la rândul său, inculpată din acelaşi motiv, a anunţat luni parchetul federal german, relatează AFP conform news.ro.

- Reclama -

Potrivit Parchetului din Karlsruhe, competenet în domeniul terorismului şi spionajului, germano-italiana Klara K. şi soţul său, Klaus L. au fost contactaţi de către serviciile de spionaj chineze în timpul unui turneu de confernţe la Shanghai, în China, în 2010. Bărbatul lucra de peste jumătate de secol pentru serviciul secret german BND.

Klaus L. era, potrivit ARD, unul dintre conducătorii influentei Fundaţii Hanns-Seidel, afiliată Uniunii Social Creştine (CSU) din Bavaria, parte a CDU, partidul Angelei Merkel.

Fundația Hanns Seidel este activă în România. În 2018 fundația i-a acordat președintelui Klaus Iohannis Premiul Franz Josef Strauss în valoare de 10.000 de euro. Premiul poartă numele lui Franz Josef Strauss, lider al aliatului bavarez al CDU, CSU, și este acordat la intervale neregulate începând cu anul 1996.

Din 2010 şi până în 2019, ei au ”furnizat cu regularitate informaţii serviciilor chineze, înainte sau după vizite de stat sau conferinţe internaţionale”, acuză parchetul în comunicat ceea ce presupune și în timpul contactelor în România.

Cuplul a primit ”onorarii” în schimbul unor informaţiilor pe care le-a obţinut cu ajutorul numeroaselor contacte politice la nivel înalt, stabilite în cadrul unui think-tank condus de către Klaus L. din 2001.

Ei sunt suspectaţi totodată de faptul că au fost plătiţi pentru a participa la reuniuni cu ofiţeri de informaţii chinezi.

Acest scandal s-ar putea dovedi extrem de stânjenitor pentru Germania.

Klaus L. ar lucra de peste 50 de ani pentru serviciul federal de informaţii german BND, dezvăluie postul public ARD îpntr-o anchetă aprofundată.

Presupusa sa activitate de agent dublu i-a determinat pe poliţişti să-i percheziţioneze domiciliul în 2019, cu doi ani înainte să fie arestat.

Potrivit ARD, politologul ar fi informat în parte BND cu privire la legăturile sale cu spionajul chinez.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...