Spioni și militari chinezi de top într-una din cele mai mari afaceri din România

0
176
Paramilitary policemen hold their fists in front of a flag of Communist Party of China as they attend an oath-taking rally to ensure the safety of the upcoming 18th National Congress of the Communist Party of China (CPC), at a military base in Hangzhou, Zhejiang province November 5, 2012. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: POLITICS MILITARY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA

Cine este în spatele chinezilor care au ajuns să deţină o parte din Rafinăria Petromidia şi reţeaua de benzinării Rompetrol: Armata Republicii Populare Chineze, foşti spioni şi militari de top. Care sunt legăturile cu Moscova şi influentul grup petrolier Rusesc Rosneft, scrie Ziarul Financiar.

O companie obscură, asculnsă de lumina reflectoarelor, cu legături cu Armata Republicii Populare Chineze, şi care funcţionează ca un instrument strategic al preşedintelui Xi Jinping, a reuşit să ajungă principalul jucător chinez din fostul bloc sovietic, cumpărând active pe bandă rulantă şi reuşind să refacă legăturile dintre Moscova şi Beijing,scrie Financial Times.

Ascensiunea firmei CEFC China Energy din Shanghai a avut loc în sincron cu asaltul economic al Chinei în Asia Centrală şi în Europa de Est, favorizată de o cooperare mai apropiată a Chinei cu Rusia, în probleme de natură extrem de variată, de la insule asiatice disputate până la conflictul din Siria.

Săptămâna trecută, CEFC a anunţat achiziţia unei participaţii de 8 mld. dolari în Rosneft, gi­gan­tul petrolier rusesc controlat de stat, „perla coroanei“ din­tre toate tranzacţiile de până acum ale companiei chi­neze.Tranzacţia face din CEFC singurul grup privat din China care să reuşească să securizeze un deal de peste 1 miliard de dolari, de când autorităţile de reglementare au restricţionat tranzacţiile private majore de peste hotare în această vară.