ȘOCANT LA ORȘOVA! Primarul își bate joc de salubrizarea municipiului

0
283

Primarul municipiului Orșova, Marius Stoica, face un gest iresponsabil! În plină pandemie de Coronavirus, când igiena și curățenia sunt fundamentale, Stoica restricționează activitățile de salubrizare a urbei. Printr-o adresă ciudată trimisă firmei cu care are contract, edilul-șef spune că nu va deconta serviciile. Asta în condițiile în care există un ordin al prefectului care spune altceva. Prefectul de Mehedinți spune că gestul primarului este o „gafă monumentală”.

Talentul nativ al primarului municipiului Orșova, de a călca mereu în străchini, sfătuit de unii și de alții, lovește din nou. După ce a întârziat dezinfectarea scărilor de bloc, pentru a-și căuta firma potrivită, primarul perturbă grav procesul de salubrizare a municipiului. Deși firma cu care are un contract în vigoare, lucrează în ritm normal, în loc să îi dea comenzi și să o încurajeze, primarul Stoica o amenință să nu mai facă nimic fără ordinul lui, pentru că altfel nu i se vor plăti prestațiile. Un asemenea coșmar și o asemenea decizie șocantă sunt peste puterea de înțelegere a oricui!

Prin adresa nr. 4469/08/04.2020, transmisă operatorului contractual de salubrizare, primarul Marius Stoica precizează: „Atâta timp cât nu au fost stabilite lucrări pentru luna în curs, vă aduc la cunoștință că efectuarea oricăror prestații pe domeniul public: măturat stradal, întreținere curățenie, colectat deșeuri municipale și alte prestații aferente serviciului public de salubrizare, cu plata de la bugetul local, fără acordul meu, în calitate de ordonator principal de credite, nu vor fi recepționate și, în consecință, nu vor fi ordonanțate la plată”.

Ce putem înțelege de aici? Că, în primul rând, tot ce firma a muncit între 1 și 8 aprilie 2020, nu va fi decontat, adică nu era cazul să muncească, fără să îl întrebe mai întâi pe primar. În al doilea rând, dacă municipalitatea nu va face nicio comandă, înseamnă că în municipiu nu se mai face curățenie.

Iată adresa primarului catre FLORICOLA SA:

Deciziii controversate

Decizia primarului, prin care, practic, restricționează salubrizarea municipiului, este una cât se poate de ciudată, dacă nu chiar imbecilă. Să ne gândim doar la faptul că ne aflăm în stare de urgență și sub amenințarea unui virus perfid și ucigaș, iar autoritățile sanitare ne spun în cor că trebuie să respectăm, în primul rând, regulile de igienă. Păi ce igienă ar putea fi în municipiul Orșova dacă primarul interzice firmei de salubrizare, cu care are contract, să presteze aceste servicii atât de necesare în aceste momente cumplite.

De altfel, pe data de 6 aprilie 2020, prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, a transmis un ordin către toate primăriile din județ în care se spune, negru pe alb, că „primăriile sunt obligate să asigure salubrizarea localităților și eliminarea deșeurilor abandonatepe terenurile publice”

Iată adresa prefectului:

Chiar și prefectul județului, contactat telefonic, a declarat că gestul primarului este o „gafă monumentală”.

„În statrea de urgență decretată, sub care ne aflăm, autoritatea publică locală, respectiv primarul, are obligația să asigure continuitatea funcționării tuturor serviciilor comunitare de utilități publice, inclusiv serviciul de salubrizare. Face o gafă monumentală primarul dacă procedează de o asemenea manieră!”, a declarat, prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel.

Primarul face din nou pe deșteptul

În schimb, pentru primarul Marius Stoica legea e așa cum vrea el să fie. Primarul a declarat: „Precizez ca aceste activități se vor desfășura doar în baza unei comenzi scrise și în baza unui program bine stabilit de către Primăria Orșova, nu așa haotic cum vrea SC FLORICOLA SA”.

Evident, ceea ce nu spune primarul e faptul că nu prea are chef să facă vreo comandă către FLORICOLA SA. În aceste condiții, am putea să ne trezim, la fel ca în urmă cu ceva ani, cu Orșova sufocată de gunoaie? Tocmai acum pe vreme de pandemie?

În loc să dea o explicație, primarul se plimbă fericit, în mod regulat, prin Orșova, însoțit de vreo câteva personaje interesante.