spot_img
24.3 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăDiasporăSOARTA ROMÂNILOR DIN UK DUPĂ #BREXIT: Deputații cer guvernului de la Londra...

SOARTA ROMÂNILOR DIN UK DUPĂ #BREXIT: Deputații cer guvernului de la Londra să decidă data până la care va fi garantat dreptul de reședință al imigranților comunitari

-

Deputații britanici au cerut miercuri guvernului de la Londra să clarifice în contextul Brexitului viitorul imigranților comunitari aflați în Marea Britanie și să stabilească până la ce dată va fi garantat dreptul de reședință al acestora, relatează agenția EFE.

Solicitarea vine odată cu prezentarea raportului privind imigrația comunitară, elaborat de Comitetul pentru Afaceri Interne al Camerei Comunelor după referendumul din 23 iunie, al cărui rezultat a fost favorabil ieșirii din UE. Acest comitet parlamentar a avertizat miercuri asupra posibilității unei creșteri a imigrației comunitare înaintea retragerii efective a Marii Britanii din UE, retragere care ar putea presupune și o suspendare a dreptului privind libertatea de circulație, transmite Agerpres.

Executivul condus de Theresa May a indicat deja că nu poate lua o decizie privind situația imigranților comunitari înaintea începerii negocierilor în vederea părăsirii blocului comunitar, întrucât orice măsură privind imigrația trebuie să aibă caracter reciproc, existând și numeroși britanici care trăiesc în statele UE.

În raport se subliniază că rezultatul referendumului i-a pus pe imigranții comunitari care trăiesc în Marea Britanie într-o situație ‘foarte dificilă’ și ‘incertă’.

‘Experiența din trecut a arătat că încercările anterioare de a înăspri regulile privind imigrația au condus la o sporire a imigrației înainte ca noile reguli să intre în vigoare’, avertizează parlamentarii britanici.

Prin urmare, ‘suntem datori să le spunem cetățenilor din UE care trăiesc și muncesc în Marea Britanie cum sunt afectați de ieșirea Marii Britanii din UE și nu trebuie folosiți ca monedă de schimb în negocieri’, se insistă în document.

Deputații sugerează în raport ca data până la care să se garanteze dreptul de reședință al imigranților comunitari să fie aceea când guvernul va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul retragerii din blocul comunitar și care stabilește o perioadă legală de doi ani pentru negocierea termenilor ieșirii din UE.

În raport se menționează de asemenea că unul dintre aspectele ce ar trebui avute în vedere în evaluarea acordării permisului de reședință este numărul de securitate socială, care centralizează contribuțiile plătite de imigranții angajați în Marea Britanie.

După aflarea conținutului raportului, un purtător de cuvânt al executivului a apreciat că ar fi ‘greșit’ să se stabilească o poziție unilaterală în chestiunea imigranților comunitari înaintea începerii negocierilor privind ieșirea din UE. Premierul Theresa May a precizat anterior că nu va activa anul acesta articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img