spot_img
13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăExterneGinerele lui Erdogan CONFIRMĂ că listele cu epurările din Armată erau pregătite...

Ginerele lui Erdogan CONFIRMĂ că listele cu epurările din Armată erau pregătite înainte de puci

-

Autoritățile turce au întocmit înaintea loviturii de stat eșuate din 15 iulie un plan pentru înlăturarea din armată a simpatizanților predicatorului musulman Fetulah Gulen, iar aflarea de către aceștia a intenției privind îndepărtarea lor a precipitat decizia de a încerca preluarea puterii prin forță, a declarat miercuri ministrul turc al energiei, Berat Albayrak, care este și ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

Ginerele președintelui turc a susținut că în timpul acestei veri Consiliul Militar Surprem (YAS) intenționa să se întrunească pentru a-i elimina din armată pe toți ofițerii bănuiți de legături cu organizațiile lui Fetullah Gulen, autoexilat în SUA și acuzat de Erdogan că se află în spatele puciului, fiind avuți în vedere mai ales ‘generalii guleniști’. Această epurare ar fi fost doar o parte a unei acțiuni mai ample ce viza măsuri similare în justiție și în celelalte instituții.

- Advertisement -

Listele cu cei vizați au fost trimise ministerelor de resort, iar atunci când unii dintre militarii aflați pe acele liste au înțeles ce urmau să pățească ‘au luat decizia finală’, explică Berat Albayrak. El a precizat că deși doar aproximativ 1,5% din efectivele forțelor armate au susținut lovitura de stat, simpatizanții lui Gulen au reușit să se infiltreze în eșaloanele medii și înalte ale ierarhiei militare.

Potrivit lui Berat Albayrak, care este căsătorit cu fiica cea mare a președintelui Erdogan, acesta din urmă a fost informat telefonic de un civil despre ce urma să se întâmple și abia mai târziu și-a dat seama de gravitatea situației, când nu a reușit să-l contacteze pe șeful Statului Major, Hulusi Akar, sechestrat de puciști. Ei se aflau împreună cu familiile în vacanță în stațiunea Marmaris (pe țărmul Mării Egee) în seara de 15 iulie.

- Advertisement -

Într-un interviu acordat tot miercuri postului britanic Sky News, premierul turc Binali Yildirim a avertizat că această campanie nu s-au terminat și că ar putea fi operate noi arestări.

În aceeași zi au fost emise mandate de arestare pentru 47 de angajați ai cotidianului Zaman, iar numărul persoanelor plasate în detenție după data de 15 iulie trece în prezent de 9.000.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img