spot_img
1.2 C
București
marți, februarie 7, 2023
AcasăDezvaluiriSIE aruncă bomba: proiectele controversate ale legilor Securității făcute de Departamentul Securității...

SIE aruncă bomba: proiectele controversate ale legilor Securității făcute de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului

-

Serviciul de Informații Externe clarifică statutul controversatelor legi ale securității, printr-un răspuns oficial la solicitarea siteului umbrela-strategica.ro: acestea au fost create în parteneriat cu administrația prezidențială și cu guvernul. Altfel spus, Klaus Iohannis a știut exact și a aprobat toate prevederile care au scandalizat România și care au ajuns să depășească și granițele țării. În fapt, nu doar că le-a aprobat, dar președinția sa și guvernul său au fost, practic, autori ai legilor în cauză, serviciile secrete fiind doar consultate, potrivit SIE. Este pentru a doua oară cînd un pachet de legi ale securității este elaborat la Cotroceni, primul fiind în mandatul lui Traian Băsescu. Personaj comun în ambele demersuri: Ion Oprișor, actualul șef al Departamentului Securității Naționale, transmite Inpolitics.

”În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, a răspuns SIE la întrebările trimise de Umbrela Strategică.

SIE consideră că actualizarea legii sale de organizare și funcționare , Legea 1/1998, prin care este definit ca organul de specialitate al administrației publice centrale, cu competență generală în domeniul informațiilor externe pentru securitatea națională a României, este ”un demers necesar și justificat de adaptare la realitățile curente, inclusiv prin raportare la dezideratele prevăzute în Strategia Națională de Apărare a Țării”.

De altfel, SIE și precizează că modificarea legii sale de funcționare ”se circumscrie” obiectivelor propuse prin Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, aprobată prin Hotărârea nr. 22 a ședinței comune a Senatului și Camerei Deputaților din 30 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 1 iulie 2020”.
SIE este singura instituție dintre cele implicate în pachetul de legi care a răspuns pînă acum întrebărilor adresate tuturor de către siteul umbrela-strategica.ro. 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img