spot_img
0.7 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăActualitateEuropa Liberă: Macron vrea să decupleze România de Polonia

Europa Liberă: Macron vrea să decupleze România de Polonia

-

Pentru prima oară de la începutul războiului, președintele francez Emmanuel Macron ar putea merge în Ucraina. Înainte însă va fi în România și la Chișinău. Turneul lui Macron are multe semnificații. În ce privește România, ar putea încerca să-i schimbe abordarea în două puncte-cheie, transmite Europa Liberă.

- Reclama -

Unul dintre scopurile vizitei poate fi acela de a convinge România să se plaseze pe poziția franco-germană în ce privește aderarea Ucrainei, spune pentru Europa Liberă profesorul Nicolae Naumescu.

„Sunt convins că discuțiile politice vor fi în sensul de a atrage România de partea acestei soluții franco-germane, una intermediară, de compromis. Formarea unei comunități politice europene, care, se va spune, nu este incompatibilă cu dorința Ucrainei de a deveni membru cu drepturi depline”. 

Ar mai fi și încercarea de a convinge România să susțină modificarea tratatelor UE, propunere avansată de Emmanuel Macron. România nu a fost de acord cu această formulă, numărându-se printre cele 13 țări, alături de Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia și Suedia, care au semnat un document în acest sens.

Practic, Macron ar putea încerca să decupleze România de Polonia și țările baltice pe două fronturi- revizuirea tratatelor UE si aderarea Ucrainei la UE.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img