spot_img
20.1 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăActualitateSex cu plante în programul "Timișoara 2023: Capitala Europeană a Culturii"

Sex cu plante în programul „Timișoara 2023: Capitala Europeană a Culturii”

-

Expoziție șocantă la Garnizoana din Piața Libertății, în cadrul bienalei Art Encounters 2023, cel mai mare eveniment de artă contemporană din România. Un artist din China a realizat o instalație ciudată și controversată care îi lasă perplecși pe vizitatori, scrie Ziua de Vest.

Pe trei ecrane mari rulează înregistrări cu personaje care au relații intime cu ferigile, o plantă cu frunze mari. Ecranele se află înconjurate de ferigi.

- Advertisement -

Instalația lui Zheng Bo se intitulează „Pteridophilia capitol I-V”.

Parte din programul cultural “Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”, Bienala Art Encounters 2023 se desfășoară în 15 spații inedite ale orașului, precum Muzeul Național al Banatului – Castelul Huniade sau STPT Multiplexity și activează un total de 23 spații prin evenimente, lecturi performative, proiecții de film și conferințe.

- Advertisement -

”Bienala Art Encounters nu doar a unit comunitatea în jurul artei, dar a și repoziționat Timișoara pe harta culturală internațională și ne-a plasat în avangardă. Expozițiile de la Timișoara rivalizează cu oferta culturală a marilor orașe ale lumii. Anul acesta, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, Bienala are o semnificație și mai profundă pentru viața orașului, fiind un magnet de creativitate care atrage public și vizitatori. De altfel, Bienala are cea mai consistentă finanțare de la bugetul local din cele peste 1.000 de evenimente culturale înscrise în programul Capitalei, Municipiul Timișoara fiind finanțatorul principal al evenimentului”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Beatrice Baciu, mediatorul cultural în cadrul bienalei Art Encounters, a povestit că cei care ajung să vadă instalația au diverse reacții. Mulți au fost revoltați. 

„Mai vin vizitatori care au diverse reacții mai puțin pozitive, care sunt destul de șocați, perplecși. Unii ridică din umeri, dau din mâini și spun că s-au săturat de arta contemporană. Asta e reacția, sub diverse forme, că <e horror>, <ce e asta>, <până aici>. Mai fac efortul să-i întreb de ce au reacția asta, ce anume le-a generat repulsia. Totuși e un performance. Apreciez că oamenii vin să întrebe și vor să afle contextul și lucrurile. Astfel se limpezesc lucrurile”, a spus Beatrice Baciu.

Cât despe arta lui Bo, mediatorul cultural explică: „Un artist din China invită un grup de bărbați într-o pădure și îi invită să stabilească niște conexiuni fizice și emoționale, relații intime, simulând mișcări pe care oamenii l-ar face în timpul actului sexual. Ele variază ca grad de intimitate, de agresivitate, de tandrețe, e un întreg spectrul. Eu o văd ca pe un strigăt de disperare și dorința de a te conecta cu natura, într-o societate care e din ce în ce mai industrializată. De asta în expoziție ferigile sunt plasate pe blocuri de beton. Cumva modul în care s-a gândit el să facă instalația e că la vremea aceea locuia în Shanghai și a văzut cum un spațiu verde este transformat de construcții. Din 2016 a început această serie de video-uri. Cei care se ocupă de conservarea mediului au arătat că biodiversitatea poate fi împărțită prin participarea umană. Sunt multe îțe care pot fi desprinse de aici”, a mai spus Beatrice Baciu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img