spot_img
16.8 C
București
sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăExterneSerbia se răstește la SUA: Nu dorim să ne tragă cineva scaunul...

Serbia se răstește la SUA: Nu dorim să ne tragă cineva scaunul de sub noi

-

Serbia intenţionează să menţină echilibrul diplomatic între Rusia şi Occident, a declarat joi ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, respingând îndemnul din partea Statelor Unite pentru a alege una dintre părţi, transmite Reuters.

Recent, secretarul american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Hoyt Brian Yee, a declarat că Serbia „nu mai poate sta pe două scaune în acelaşi timp”.

- Advertisement -

Ivica Dacic, care este liderul Partidului Socialist – aflat în coaliţia de guvernare din Serbia – a precizat că Serbia nu va înclina balanţa diplomaţiei nici spre Occident, nici spre Rusia şi nici spre China.

„Nu dorim să ne tragă cineva scaunul de sub noi … este important să vedem ce este în interesul nostru”, a spus şeful diplomaţiei de la Belgrad.

- Advertisement -

Deşi Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial şi investitor al Serbiei, Rusia controlează distribuţia de petrol şi gaze către Belgrad. Totodată, Moscova a căutat să consolideze cooperarea militară cu Serbia, donând şase avione de luptă MiG-29 pentru „garantarea securităţii şi independenţei”.

Serbia a început în mod oficial discuţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană în luna ianuarie a anului 2014, spre nemulţumirea Rusiei. UE a cerut reforme de guvernare şi reforme anticorupţie din partea Belgradului, precum şi o soluţionare a disputelor din această ţară cu fosta ei provincie, Kosovo, care a devenit independentă în 2008.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img