spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizeSenatorul Sorin Mateescu către ministrul de externe: Un caz care a fost...

Senatorul Sorin Mateescu către ministrul de externe: Un caz care a fost tratat cu neglijență de misiunile diplomatice din subordinea dumneavoastră

-

Senatorul AUR de Constanța Sorin Mateescu a adresat o interpelare ministrului de externe Luminița Odobescu despre „un caz care a fost tratat cu neglijență de misiunile diplomatice din subordinea dumneavoastră. Acuzată de fraudă cu cardul de credit, o româncă din China a fost condamnată la 13 ani de închisoare grea, iar tatăl ei se luptă, fără succes deocamdată, să fie transferată într-un penitenciar din țară”.

CE SUSȚINE SORIN MATEESCU:

- Advertisement -

La fel ca și cazul profesorul clujean Marius Balo, care a fost condamnat abuziv timp de 8 ani de închisoare în China, iar în urma mediatizării cazului și a interpelărilor către domnii prim-ministri Cîțu și ulterior Ciucă, plus implicarea fostului ministru al Afacerilor Externe, domnul Aurescu, s-a reușit demararea procedurile de extrădare, acest caz necesită atenția reprezentanțiilor diplomatici din ministerul dumneavoastră și care se întâmplă tot în China comunistă.

Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un cetățean turc ( eliberat ulterior la presiunile administrației Erdogan). După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții de neimaginat pentru un condamnat din țările democratice, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești.

- Advertisement -

Doamnă ministru, această femeie nu mai suportă regimul din iadul pușcăriei comuniste, că e mult mai slăbită și mai deznădăjduită de la an la an. Autoritățile chineze, prin vocea ambasadorului acestei țări la București, au invocat un motiv în calea transferului o amendă în cuantum de 400,000 yuani chinezești (aprox. 50,000 de euro) pe care Alina ar trebui să o achite pentru a fi eligibilă pentru transfer, cu toate că tatăl fetei a vândut apartamentul său din București pentru a achita amenda dacă autoritățile noastre îi cer.

Între timp, la data de 08.03.2023 prin sentința penală nr. 45/F, Curtea de Apel București admite sesizarea formulată de Parchet și dispune transferarea Alinei într-un penitenciar din România pentru executarea pedepsei însă adaptează pedeapsa aplicată de autoritățile chineze, de la 13 ani și jumătate la 9 ani și patru luni, conform condițiilor puse de autoritățile chineze pentru accept de transfer internațional.

Într-un răspuns la o interpelare adresată Ministerului Justiției, doamna ministru Alina Gorghiu a precizat că au fost depuse demersuri, prin Ambasada României la Beijing, pentru urgentarea  obținerii extrădării , dar din luna decembrie 2023 nu a primit nici un răspuns. 

E.S. Dl. Han CHUNLIN, Ambasador Extraordinar și Plenipotentiar al Republicii Populare Chineze în România, a avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Justiției, ocazie cu care partea română a solicitat sprijinul pentru soluționarea cu celeritate a cazului doamnei Apostol Alina-Irina, 

În acest sens, considerând că este și de competența Ministerului Afacerilor Externe pentru soluționarea acestui caz, vă solicit să precizați : Care este stadiul negocierilor pe care ministerul dumneavoastră le întreprinde cu autorităţile chineze pentru cazul Alina Irina Apostol și dacă analizați posibilitatea găsirii unei variante pentru extrădarea Alinei și continuarea pedepsei în România  ?

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img