spot_img
31.5 C
București
joi, iunie 27, 2024
AcasăActualitateSEMNAL CHEIE: Toți observatori internaționali la alegerile din România nu reclamă nereguli

SEMNAL CHEIE: Toți observatori internaționali la alegerile din România nu reclamă nereguli

-

Alegerile din 9 iunie au fost supravegheate de observatori internaționali din cîteva state, cele mai multe din lumea a treia africană, de cîteva agenții internaționale de presă, precum și de cca.50 de ONG-uri autohtone. Deocamdată, lipsesc reacțiile oficiale la felul cum s-au derulat alegerile și centralizarea rezultatelor, în pofida imensului scandal cu acuzații de fraudare a scrutinului, transmite Inpolitics.

Pe lista acreditărilor eliberate de către Autoritatea Electorală observatorilor internaționali la alegerile de duminică se regăsesc instituții, inclusiv ambasade, din Albania, Armenia, Georgia, Moldova, Muntenegru, Filipine, Serbia, Turcia, Tunisia, Ucraina, SUA, Marea Britane, Canada, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Burkina Fasso, Guineea Bissau, Senegal. La ele se adaugă IFES Europa, BRECO OIF, ELECTION-WATCH EU, OSCE-ODIHR, European Platform for Democratic Elections și PROMO-LEX. Nicio ambasadă din UE.

Din presa internațională s-au acreditat Bloomberg, Associated Press, France Presse, EPA plus alte cîteva organe media de mai mic litraj.
Cît despre ONG-urile autohtone, lista cuprinde 54 de nume, între care cele mai sonore sunt Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Funky Citizens, Geeks for Democracy, EuroDEMOS, restul fiind asociații puțin cunoscute, multe cu acoperire mai degrabă locală.

O listă interesantă, am spune, prin absența multor mari ONG-uri, în special dintre cele extrem de active pe vremea protestelor din Piața Victoriei.
Pe de altă parte, destul de neuzual, la patru zile de la alegeri nu avem poziții din partea observatorilor interni sau externi, în pofida imensului scandal în derulare, cu acuzații grave de fraudare a votului, renumărări de voturi șamd.

Spre exemplu, ADU și Diana Șoșoacă au făcut sesizări oficiale către OSCE, reclamînd fraudarea alegerilor în condițiile în care OSCE s-a numărat printre observatorii scrutinului, deci ar fi trebuit să se autosesizeze și să prezinte un raport cu observații. Ceea ce ar putea însemna că sesizările celor pomeniți sunt fără obiect, OSCE considerînd că totul a fost în regulă. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img