spot_img
0.1 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăAnalizeȘeful Trupelor ruse de protecție chimică, biologică și de apărare împotriva radiațiilor: Amplul...

Șeful Trupelor ruse de protecție chimică, biologică și de apărare împotriva radiațiilor: Amplul tablou al activității militaro-biologice desfășurate de SUA în Ucraina este ”visul oricărui procuror”

-

Angajații laboratorului din localitatea Sorokovka, regiunea Harkov, au testat, în cadrul programului militaro-biologic al Statelor Unite, neuromodulatori intens activi, care au provocat afecțiuni ireversibile ale sistemului nervos central, a anunțat la o conferiță de presă șeful Trupelor ruse de protecție chimică, biologică și de apărare împotriva radiațiilor, general-locotenentul Igor Kirillov. În opinia lui, amplul tablou al activității militaro-biologice desfășurate de SUA în Ucraina este ”visul oricărui procuror”, relatează agenția RIA Novosti.

- Reclama -

Potrivit lui Kirillov, la Sorokovka s-a aflat o filială a laboratorului Meref, construită pe banii Pentagonului. La Meref, angajații laboratorului au făcut experiemente pe pacienții clinicilor de psihiatrie din Harkov.

”Conform informațiilor de care dispunem, cetățeni ai Ucrainei, neprotejați din punctul de vedere social, au fost folosiți pentru a experimenta substanțe de neuromodulatori intens activi, care au provocat inclusiv afecțiuni ireversibile ale sistemului nervos central. Este o încălcare evidentă a normelor acordurilor internaționale din domeniul drepturilor omului”, a anunțat reprezentantul Ministerului Apărării al Rusiei.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, laboratorul din Sorokovka figura drept producător de aditivi alimentari, ”iar de la începutul operațiunii militare speciale, aparatura filialei a fost evacuată, sub controlul Serviciului de Securitate al Ucrainei, în zonele din vestul Ucrainei”.

Chiar SUA au recunoscut legătura dintre Pentagon și laboratoarele din Ucraina și din fosta URSS, a adăugat Igor Kirillov.

”În plus, aș dori să atrag atenția dumneavoastră asupra faptului că, la 9 iunie, pe site-ul Pentagonului a fost publicată o declarație oficială privind activitatea biologică a SUA pe teritoriile din spațiul post-sovietic. În acel document, administrația americană recunoaște că a finanțat 46 de laboratoare ucrainene și legătura dintre Ministerului Apărării al SUA cu Centrul pentru Știință și Tehnologii al Ucrainei”, a anunțat Kirillov.

Potrivit spuselor sale, este reflectat, în același timp, specificul punerii în practică în spațiul post-sovietic a programului comun Nunn-Lugar de reducere a amenințărilor, unul dintre obiectivele acestuia fiind acela de a atrage în aceste activități ”mii de foști oameni de știință sovietici, specializați în arme biologice”, pentru ”a exclude, chipurile, posibilitatea ca ei să colaboreze cu formațiuni teroriste”.

”O asemenea încercare din partea administrației americane de a-și spăla reputația pătată a devenit, de fapt, ”un vis al oricărui procuror”: în document sunt prezentare dovezi ale existenței activității militaro-biologice a Pentagonului pe teritoriul Ucrainei și a al altor țări din fosta URSS, sunt indicați complicii Departamentului american al Apărării”, a spus Kirillov.

Anterior, Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis dosar penal pentru dezvoltarea de arme biologice în Ucraina. Potrivit instituției, începând din 2005, Statele Unite au finanțat programe biologice în Ucraina pentru o sumă totală care a depășit 224 milioane dolari. În plus, Comitetul a putut stabili cu certitudine cercul indivizilor care au legătură cu această activitate militaro-biologică.

Oamenii de știință din Ucraina au luat parte la proiectul american P-268 de dezvoltare a unor noi virusuri, capabile să fie transportate de țânțari din genul Aedes, a anunțat Igor Kirillov.

”Obiectivul declarat al proiectului este studierea virusurilor capabile să infecteze țânțari din specia Aedes. Conform cerințelor tehnice, preparatul virusal a fost produs de institutul din Kiev și livrat în SUA pentru cercetări aerobiologice pe teren”, a precizat Kirillov.

Potrivit spuselor sale, nu este întâmplător interesul beneficialilor americani ai acestui program pentru țânțarii din respectiva specie – purtători ai unor infecții transmisibile, precum Dengue, Zika și febra galbenă.

Kirillov a relatat că, în timpul unei mari epidemii de febră galbenă din Africa s-au înregistrat, în 2013, 170.000 de cazuri cu forme grave ale bolii, din care 60.000 s-au soldat cu deces.

Colonel-locotenentul a precizat că la realizarea proiectului american P-268 au participat Universitatea națională ”Taras Șevcenko”, din Kiev, și Universitatea Statului Colorado.

El a reluat o declarație făcută de directorul executiv al Centrului Ucrainean pentru Știință și Tehnologie, Andrew Hood, și adresată Departamentului de Stat în chestiunea privind organizarea cercetărilor în cadrul proiectului: ”Peste 30% dintre participanți sunt foști oameni de știință cu experientță în dezvoltarea de arme de distrugere în masă”.

După programul biologic al Statelor Unite, în LNR și DNR s-a înregistrat o creștere a bolilor infecțioase

Igor Kirillov a declarat, de asemenea, că, printre locuitorii și militarii din Republicile Populare Lugansk și Donețk (LNR și DNR) s-a înmulțit bolile de natură infecțioasă după ce, în 2015, Pentagonul a început să finanțeze programele biologice ucrainene.

”Caracteristic este faptul că, începând din 2015 – anul când a început ampla finanțare de către Pentagon a proiectelor ucrainene, printre militari, dar și printre locuitorii LNR și DNR, au fost înregistrate numeroase cazuri de boli infecțioase”, a spus Kirillov.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img