Șeful Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Constantin Ispas, și Emanuel Saghel, ofițer al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești, au fost reținuți, luni seară, de procurorii DNA Ploiești după mai multe ore de audieri, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Adrian Rădulescu, adjunctul inspectorului șef al IJP Prahova, este în continuare audiat la ora transmiterii acestei știri.
Cei doi vor fi transportați în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, aflat în municipiul Câmpina.
Potrivit surselor citate, Constantin Ispas este cercetat pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă.
Ispas ar fi primit primit, în mod repetat, de la două persoane, sume importante de bani pentru ca, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de Poliție implicați în soluționarea unui dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, având ca obiect săvârșirea de către cele două persoane a infracțiunii de evaziune fiscală.
De asemenea, în vara anului 2012, în calitate de șef al SJA Prahova, Ispas i-a transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă o percheziție domiciliară dispusă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.
Printre acuzațiile aduse șefului SJA Prahova este și aceea că ar fi intervenit la nivelul unor funcționari cu atribuții de control pentru obținerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine și membri ai cercului său relațional.
În același dosar este urmărit penal și Emanuel Saghel, ofițer al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești, care este acuzat de șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită.
Conform unor surse judiciare, Saghel ar fi constrâns un jurnalist prin amenințare, direct sau prin interpuși, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive față de acesta, în scopul de a-l determina să nu mai publice materiale de presă compromițătoare la adresa sa.