Home mare SEFUL INSTITUTULUI ELIE WIESEL, REFUZAT: TIMISOARA NU RENUNTA LA STRADA PETRE TUTEA

SEFUL INSTITUTULUI ELIE WIESEL, REFUZAT: TIMISOARA NU RENUNTA LA STRADA PETRE TUTEA

0

Orasul Timisoara nu renunta la strada Petre Tutea chiar daca seful Institului Elie Wiesel, Alexandru Florian, a cerut public acest lucru saptamana trecuta in baza asa numitei legi anti legionari, scrie debanat.ro.

CITITI SI: VIDEO/Seful Institutului Elie Wiesel: Numele lui Petre Tutea nu poate fi dat nici unei strazi din Romania, a fost legionar

Invitat la o emisiune la Realitatea TV, Alexandru Florian susține că a cerut, în numele institutului, ca Primăria Timișoara să renunțe la denumirea de Petre Țuțea dată unei străzi, iar reprezentanții municipalității ar fi acceptat solicitarea. Întrebat de ce fel de crime se face vinovat filosoful român, Florian a spus că „nu trebuie să fi facut ceva, Țuțea a susținut prin idei Mișcarea Legionară (…) Un nume de stradă înseamnă cult al acelei persoane”.

Declaratiile lui Florian sunt insa contrazise„Nu avem nicio corespondență pe această temă cu Institutul «Elie Wiesel». O astfel de decizie oricum nu poate fi luată decât de consiliul local, însă am consultat legea și nu vedem nicio legătură între articolul 13 al acesteia și Petre Țuțea”, a declarat pentru debanat.ro viceprimarul Dan Diaconu.

CITITI SI: E OFICIAL: A inceput MONITORIZAREA ON LINE a celor care il sustin pe Maresalul Ion Antonescu si a ideilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, a cultului preotilor si intelectualilor nationalisti, dar si a lui Ceausescu/ MAXIM 3 ANI DE INCHISOARE

în 2013, viceprimarul Dan Diaconu a propus ca o stradă din Timișoara să poarte numele filosofului Petre Țuțea. Inițiativa a fost contestată imediat, atât de patru profesori de la Universitatea de Vest, Robert Reisz, Claudiu Mesaros, Constantin Pârvulescu și Ciprian Pânzariu, care susțin că Țuțea ar fi fost „membru al nomenclaturii legionare”, cât și de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, conform căruia printr-o astfel de decizie „s-ar cultiva memoria unei personalități simbol a extremei drepte interbelice, cunoscute pentru convingerile sale antidemocratice”. În decembrie 2014, consilierii locali au aprobat această denumire pentru „o stradă nouă situată între strada Eugeniu de Savoya și strada Proclamația de la Timișoara, perpendiculară pe acestea, între imobilele cu numerele poștale 5 și 7 de pe strada Proclamația de la Timișoara”.

CITITI SI: Primele tinte ale Legii anti legionare: Mircea Vulcanescu si Nichifor Crainic

Ad

Exit mobile version