spot_img
23.6 C
București
joi, august 18, 2022
AcasămediuSeful ICR: Românii încearcă să îl rupă pe Brâncuşi de spiritualitatea identitară

Seful ICR: Românii încearcă să îl rupă pe Brâncuşi de spiritualitatea identitară

-

Preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, a declarat, vineri, că, în ceea ce priveşte creaţia lui Constantin Brâncuşi, aceasta nu este legată de spaţiul românesc, în prezent, adăugând că poporul încearcă să îl rupă pe marele artist de spiritualitatea identitară.

- Reclama -

„Brâncuşi este una dintre cele mai minunate, dar şi tragice experienţe româneşti. Minunată, prin dimensiunea şi încărcătura ei de identitate românească, dar şi de transcendere a acesteia către spiritualitatea universală. Din păcate, tocmai noi, românii, suntem cei care nu-l înţelegem. Tocmai noi lăsăm să se întâmple ce se întâmplă la Târgu-Jiu şi după aia ne mirăm că UNESCO ne acceptă cu un sfert de gură doar Coloana Infinitului, poate, dar restul nu. Asta se datorează unui element foarte grav – faptul că-l rupem pe Brâncuşi de spiritualitatea identitară”, a declarat Radu Boroianu, vineri, cu ocazia încheierii unui parteneriat între instituţia pe care o conduce, galeria Galateca şi fundaţia La Blouse Roumaine privind recunoaşterea iei ca simbol naţional, în perspectiva apropiatei împliniri a 140 de ani de la naşterea sculptorului, în 2016, conform Mediafax.

„Nu vrem să înţelegem de ce un creştin practicant ca el, un ortodox, era în acelaşi timp un mare iubitor al filosofiei tibetane. Şi din aceste două lucruri pe care, dacă le-am analiza normal, am putea constata că iese ideea Aleii Eroilor de la Târgu-Jiu”, a adăugat acesta.

„Trebuie să relegăm toată creaţia lui de spaţiul românesc, pentru că acum nu este. În loc să ne ocupăm să facem această normală sinergie între români şi un mare creator care a murit în străinătate, noi încercăm în mod aberant să-i luăm osemintele dintr-un loc istoric şi să le aducem într-o comună în care jumătate dintre locuitori cred că sunt nepoţii lui. Cu alte cuvinte, intrăm în vulgaritate, în loc să ne pătrundem de spiritualitate”, a mai spus Boroianu.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...