Reacția fundamental diferită a Uniunii Europene la conflictul din jurul Ucrainei și războiul din Fâșia Gaza „a costat UE scump” în relațiile cu țările arabe, Africa și alte regiuni ale lumii non-occidentale, a recunoscut șeful diplomației europene, Josep Borrell.
„Lipsa unității ne-a costat foarte scump în lumea arabă, precum și în multe țări din Africa, America Latină și Asia. Diferența în răspunsul nostru la războaiele din Ucraina și Palestina a fost exploatată pe scară largă de propaganda rusă”, a scris Borrell.
Potrivit acestuia, în cazul Ucrainei, UE a acționat „în mod decisiv, pentru că a existat unitate între țările UE”. În același timp, în conflictul din Gaza, în care au murit deja zeci de mii de oameni, majoritatea femei și copii, UE nu a putut opri luptele, să facă față catastrofei umanitare și să faciliteze eliberarea ostaticilor, în ciuda faptului că au relații strânse cu Israelul și oferă finanțare pentru palestinieni.
Borrell mai susține că „propaganda rusă” pe care a făcut-o combaterea una dintre prioritățile sale ca șef al diplomației europene a avut succes din cauza nemulțumirii existente a „restului lumii” față de acțiunile de la Bruxelles.
În special, în „lumea non-occidentală”, a spus el, au existat îngrijorări cu privire la distribuția inegală a vaccinurilor în timpul crizei coronavirus, politici dure de imigrație, eforturi insuficiente pentru combaterea schimbărilor climatice sau inechitatea în organizațiile internaționale.
Borrell, care își părăsește postul după ceva timp, consideră că în viitor UE trebuie să facă totul pentru a preveni consolidarea unei alianțe „restul lumii împotriva Occidentului”. Pentru a face acest lucru, potrivit lui Borrell, europenii ar trebui să adere la principiile lor „pretutindeni și nu doar în cuvinte”.