spot_img
-0.3 C
București
luni, ianuarie 13, 2025
AcasăActualitateȘeful Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar la comemorarea tratatului de la...

Șeful Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar la comemorarea tratatului de la Trianon de la Sfântu Gheorghe: Secuii aşteaptă pe bună dreptate ca relaţiile româno-maghiare să contribuie şi la rezolvarea problemelor individuale şi colective din domeniul drepturilor omului, al drepturilor lingvistice şi al celor culturale

-

Potrivit preşedintelui comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar, Zsolt Németh, securitatea ţărilor din Bazinul Carpatic înseamnă şi securitatea maghiarilor care trăiesc în aceste ţări, prin urmare, securitatea trebuie să aibă un rol deosebit în politica externă a Ungariei în următorii patru ani, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

Zsolt Németh (Fidesz) şi-a exprimat ideile cu ocazia Zilei solidarităţii naţionale, în calitate de vorbitor invitat la comemorarea tratatului de la Trianon, care se organizează în mod regulat de 30 de ani la Sfântu Gheorghe.

- Advertisement -

În opinia vorbitorului, destinul maghiarilor din Transcarpatia demonstrează că securitatea ţărilor vecine are o importanţă dublă pentru Ungaria, atât din cauza proximităţii lor, cât şi din cauza maghiarilor care trăiesc în aceste ţări. Németh consideră că Ungaria şi vecinii săi trebuie să se sprijine reciproc pentru a putea apăra securitatea şi libertatea din zonă. Aceasta este baza statutului de alianţă existent între Ungaria şi România, care garantează şi securitatea Ţinutului Secuiesc, şi ale cărei elemente cele mai importante sunt NATO şi Uniunea Europeană.

El a adăugat că apărarea şi economia sunt strâns legate. Alianţa între Ungaria şi România este totodată o alianţă economică. După părerea lui, tot ceea ce contribuie la performanţa economică a celor două ţări, trebuie sprijinit. El a considerat că trebuie să fie apreciată şi performanţa economiei Ţinutului Secuiesc, a muncii poporului secuiesc şi a ingeniozităţii antreprenorilor de aici.

- Advertisement -

“Trebuie să avem o prestaţie la nivel maxim şi să nu ne fie ruşine să spunem: hai Ţinutul Secuiesc, hai România! Acesta este interesul întregii zone. Trebuie să profităm de fiecare oportunitate de cooperare şi dezvoltare, trebuie să le exploatăm, să fim deschişi la toate ideile bune, astfel încât relaţia între cele două ţări să crească şi puterea economică a ambelor ţări”, a subliniat Németh.

Referindu-se la problemele care trebuie soluţionate, el a spus că secuii aşteaptă pe bună dreptate ca relaţiile româno-maghiare să contribuie şi la rezolvarea problemelor individuale şi colective din domeniul drepturilor omului, al drepturilor lingvistice şi al celor culturale. El a adăugat că guvernul ungar consideră interesul comun al României şi Ungariei ca toţi cetăţenii celor două ţări să se simtă cât mai bine pe pământul natal.

La nivel european, el a indicat ca interes comun obţinerea schimbării atitudinii Bruxelles-ului, astfel încât acesta să nu încerce să domine, ci să respecte cu stricteţe prevederile tratatului de bază şi să ajute statele membre în menţinerea şi creşterea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor. Interesul solidarităţii naţionale a maghiarilor este ca Europa să se înalţe.

“Cine ar susţine până la capăt valorile originale ale Europei, dacă nu secuii şi ceilalţi maghiari din Bazinul Carpatic, respectiv când ar putea fi spus acest lucru cu mai multă insistenţă, dacă nu la 4 iunie, la 102 ani de la dictatul de pace de la Trianon, în Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor?”, a spus în încheiere Zsolt Németh.

Luând cuvântul la eveniment, Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi al UDMR Covasna, a spus că “Ţinutul Secuiesc va aparţine celor care cred în el.” El a reamintit că, în ultimele decenii, ţările pe teritoriul cărora funcţionează autonomii interne au devenit mai puternice. El a menţionat ca exemple Italia, Spania şi Finlanda. Totodată a adăugat că numai o ţară mamă puternică poate reprezenta în mod eficient cauza maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor sale.

Comemorarea de la Sfântu Gheorghe începe în fiecare an cu sunetul clopotelor la ora la care a fost proclamat, la palatul Trianon de lângă Paris, tratatul de pace care a dezmembrat teritoriul Ungariei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img