spot_img
0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăhighlightȘeful CCR aruncă BOMBA: Primarii care au migrat trebuiau să-și piardă mandatul

Șeful CCR aruncă BOMBA: Primarii care au migrat trebuiau să-și piardă mandatul

-

- Reclama -

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat, referitor la decizia în cazul OUG privind migrația aleșilor locali, că acei primari trebuiau să-și piardă mandatul pentru că au încălcat legea care nu putea fi suspendată și a criticat faptul că nimeni nu a făcut nimic.

- Reclama -

Întrebat dacă cei 552 de primari, în urma deciziei Curții în cazul OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali, ar trebui să-și piardă mandatul, Zegrean a spus că trebuia să se revină la situația anterioară.

- Advertisement -

„Foarte rar noi spunem în decizii ce trebuie să se întâmple, cum trebuie să se pună în aplicare decizia. Acolo am spus că trebuie să se aducă lucrurile în situația anterioară. (…) Trebuia să meargă fiecare înapoi la locul lui, iar acolo unde a fost să se înscrie să fie preluat în partidul lui și să urmeze procedurile prevăzute de statutele partidelor lor. Dar nu s-a făcut acest lucru, fiind vorba de foarte mulți primari care au plecat atunci. Pentru mine a fost o chestie absolut inexplicabilă să spui că 45 de zile legea nu se aplică. (…) Sigur că da (n.r. să-și piardă mandatul). Asta a fost, pentru că au încălcat legea care nu putea fi suspendată, dar dacă nimeni nu a făcut nimic. (…) Legislativ nu există soluție”, a afirmat șeful CCR, într-o emisiune difuzată duminică la Digi 24.

El a spus că CCR nu are o soluție și că nu are mijloace de constrângere împotriva Parlamentului.

- Advertisement -

„Nimeni nu are. Din câte știu, într-o sigură țară nerespectarea deciziilor Curții Constituționale se pedepsește cu închisoarea. (…) Este Rusia. (…) Soluția este la politicieni, la parlamentari, în principal, pentru că ei fac legile. Trebuiau să dea o lege sau probabil Guvernul să dea o OUG, dar nu cred că Guvernul trebuia să facă asta. Era vorba de o OUG care a fost aprobată prin lege. Soluția este acolo, nu este la noi. (…) Judecătorii nu au creion, au numai gumă de șters. Noi ștergem ce nu este în regulă, ce încalcă Constituția, nu noi suntem cei care punem ceva în loc”, a explicat președintele Curții.

El a făcut și câteva precizări despre faptul că există foarte multe acte normative și a admis că este firesc să existe necorelări.

„Este normal să nu fie corelări între legi pentru că avem peste 14.000 de legi în vigoare. Este un noian de legi, este covârșitor. Este foarte greu ca cineva să le știe pe toate, nimeni nu le știe pe toate. (…) Punerea de acord a legilor cu deciziile Curții a fost o altă parte a răspunsului meu. Sunt și probleme. (…) În ultimii 6 ani — 238 de sesizări au fost admise și asta înseamnă 238 de articole sau legi”, a arătat Zegrean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img