spot_img
3.2 C
București
sâmbătă, ianuarie 11, 2025
AcasăAnalizeȘeful Cancelariei lui Viktor Orbán: Interferenţa în viaţa familiilor şi în sistemul...

Șeful Cancelariei lui Viktor Orbán: Interferenţa în viaţa familiilor şi în sistemul educaţional este un atac împotriva suveranităţii noastre naţionale

-

Uniunea Europeană blochează de fapt plata fondurilor datorate Ungariei din cauza unor probleme de politică socială şi culturală. Interferenţa în viaţa familiilor şi în sistemul educaţional este un atac împotriva suveranităţii noastre naţionale – a declarat Gergely Gulyás, ministrul care conduce Cancelaria prim-ministrului ungar, într-un interviu publicat joi în cotidianul german Preussische Allgemeine Zeitung.

- Reclama -

În ceea ce priveşte relaţiile Ungariei cu UE, el a spus că Ungaria face presiuni pentru a obţine fondurile imobilizate. Pe de altă parte, fondurile UE reprezintă doar 1,4% din produsul intern brut al Ungariei, aşadar banii nu constituie problema cea mai importantă. “Uniunea Europeană este importantă pentru noi – şi cred că pentru majoritatea statelor membre – deoarece fiecare dintre noi este un jucător prea mic în competiţia economică globală. Prin urmare, pentru noi nu ne-am pus niciodată întrebarea dacă trebuie să rămânem în UE” – a declarat ministrul. 

- Advertisement -

Întrebat dacă UE justifică blocarea plăţilor în parte pe motivul presupusei corupţii din Ungaria, el a răspuns: nu este vorba de fapt de corupţie, ci de probleme de politică socială şi culturală. Înainte de toate este vorba despre ceea ce trebuie predat în şcoli, în special despre familie şi gen. Sistemul educaţional şi programa şcolară sunt în mod clar, conform normelor europene, o chestiune care ţine de competenţa statului naţional. Prin urmare, interferenţa în astfel de chestiuni este un atac la adresa suveranităţii noastre naţionale” – a subliniat el. 

În privinţa relaţiei între Ungaria şi actualul guvern german, el a declarat: trăim o criză gravă, care reprezintă o provocare majoră pentru NATO şi UE, din care ambele ţări fac parte. Situaţia necesită o coordonare constantă între membrii celor două alianţe, de aceea putem avea un dialog permanent. El a adăugat: în Germania, guvernul este format de coaliţia tripartită a unor parteneri foarte diferiţi, în timp ce în Ungaria avem un guvern bipartit stabil, aflat la al patrulea mandat. 

- Advertisement -

“Cred că ambele părţi sunt conştiente de rolul cooperării între statele noastre, nu doar pentru cele două ţări, ci şi pentru Europa. Şi sper că putem avea un dialog constructiv şi o bună cooperare, cel puţin cu majoritatea membrilor guvernului german” – a menţionat ministrul. 

Pe tema războiului din Ucraina şi a relaţiilor Ungariei cu Rusia, el a declarat: războiul trebuie condamnat, dar celelalte ţări europene ar proceda şi ele la fel, dacă s-ar afla în situaţia geografică şi economică în care se află Ungaria. Ungaria importă 85% din gazele naturale şi 65% din petrol din Rusia sau printr-o reţea de conducte care porneşte din Rusia. “Fiind o ţară fără ieşire la mare, nu putem importa dintr-o dată şi cu uşurinţă GNL din alte ţări, aşa cum poate face Germania.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img