Home Justitie Șefa Înaltei Curți o acuză de minciună pe Raluca Turcan

Șefa Înaltei Curți o acuză de minciună pe Raluca Turcan

0

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Alina Corbu, susţine că afirmaţiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, privind sporurile de 85% de care ar beneficia personalul din justiţie au un caracter „totalmente eronat” şi recomandă reprezentanţilor tuturor puterilor statului să facă declaraţii în baza unor informaţii reale.

Preşedintele Instanţei supreme a remis joi un comunicat de presă în care face precizări în legătură cu afirmaţiile Ralucăi Turcan privind cuantumul sporurilor din sistemul judiciar:

* în ceea ce priveşte judecătorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate (în principal, grefierii, grefierii informaticieni etc.), care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, în conformitate cu art.4, 5 – Secţiunea I, Capitolul VIII, Anexa nr.5 din Legea-cadru nr.153/2017;

* în ceea ce priveşte funcţionarii publici, personalul contractual şi şoferii (personalul conex) se află în plată un spor de 15% pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, iar agenţii procedurali şi aprozii beneficiază de un cuantum total al sporurilor de până la 30%, cuantum menţinut la nivelul lunii decembrie 2018;

* la nivelul ICCJ, suma sporurilor, fără indemnizaţia de hrană, acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare, restul până la 30% (1,36%) fiind reprezentat de totalul indemnizaţiilor de hrană acordate, în condiţiile legii, tuturor membrilor personalului.

„Caracterul totalmente eronat al informaţiilor vehiculate în spaţiul public de către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale sub aceste aspecte demonstrează necesitatea ca reprezentanţii tuturor puterilor statului, în poziţionările publice legate de serviciul public al justiţiei, să se bazeze pe informaţii reale, verificate şi să adopte o poziţie de minim echilibru şi de cooperare loială cu autoritatea judecătorească. Toate indemnizaţiile şi salariile din cadrul autorităţii judecătoreşti sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziţii sunt general disponibile, se reflectă în declaraţiile de avere ale judecătorilor, magistraţilor-asistenţi şi grefierilor sunt publicate în condiţiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă şi completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile”, declară Corina Corbu.

Comunicatul Instanţei supreme vine după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri că există categorii ocupaţionale, în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie, care beneficiază de sporuri în cuantum de 85% din salariu.

„Per total cheltuieli salariale în momentul de faţă nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca minister al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există, în primul rând, în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85% şi, de aceea, vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă pentru că vorbim de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. Şi pentru asta ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune şi să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze”, a declarat Raluca Turcan, la Antena 3. 

Și Consiliul Superior al Magistraturii anunță că ”a luat act cu indignare” de declarația ministrului Muncii, Raluca Turcan, despre care CSM susține că ar fi spus că ”în sistemul de justiție nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale”. Înalta Curte de Casație și Parchetul General a reacționat și ele, respingând afirmațiile ministrului Muncii.

”Această afirmație este total neadevărată”, arată CSM într-un comunicat.

Ad

Exit mobile version