spot_img
2.9 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăExclusivSecuritatea, KGB, legionarii, Le Pen şi măreaţa Uniune Sovietică

Securitatea, KGB, legionarii, Le Pen şi măreaţa Uniune Sovietică

-

de ANDREI BĂDIN

- Reclama -

Episodul 2 al serialului despre influenţa rusească în România, Europa şi în lume. Primul episod a fost despre operaţiunea S alias Sputnik lansată în 10 noiembrie în România şi alte 30 de ţări de către guvernul Federaţiei Ruse. În episodul 2  ne ocupăm de conexiunile începute în anii 60: Securitatea, KGB, extrema dreaptă franceză şi legionarii români din exil.

- Advertisement -

În episodul 3 vom dezvălui cum Horia Sima, liderul Mişcării Legionare aflat în exil în Spania, a fost adus în anii 90, în România. Şi, mai ales, legătura dintre cei care l-au adus şi celebra listă a lui Dughin apărută zilele trecute.  Şi alte surprize, surprize…

Recent, bănci rusești au oferit împrumuturi practic tuturor partidelor extremiste și anti-europene din Uniunea Europeană, precum Hrisi Avghi din Grecia, Vlaams Belang din Belgia, Liga Nord din Italia, Jobbik din Ungaria și Partidul Libertății din Austria. Cel puțin într-unul din cazuri, cel al Frontului Național francez, liderul Mariene Le Pen,  a recunoscut şi a spus limpede că acel împrumut de 9 milioane euro este în perspectiva alegerilor din 2017.

- Advertisement -

Unde şi când începe povestea?

Este unul din dosarele serviciilor secrete care a început undeva în anii 60. FLUX 24 vă prezintă povestea începută la Bucureşti, imediat după ce Nicolae Ceauşescu a fost ales în fruntea Partidului Comunist Român (PCR). O poveste pe care a dat copy paste şi KGB-ul. Este practic episodul pilot al evenimentelor de acum.

nouvelobsICRE NEGRE, VODKĂ ŞI FAMILIA LE PEN LA AMBASADA RUSIEI DIN PARIS

În ultimul număr al revistei franceze Le Nouvel Observateur, Vincent Jauvert face noi dezvăluiri despre legăturile Frontului Naţional din Franţa şi Moscova, un bun adaos la investigaţia noastră.

12 iunie anul trecut, într- un buncăr al Ambasadei Federaţiei Ruse la Paris. Icre negre şi vodkă. Mariene Le Pen şi nepoata sa, Marion, proaspăt deputat FN, intră maiestuos în sală sub privirea complice a ambasadorului rus Orlov. A fost pentru prima dată când membri ai familiei Le Pen s-au afişat cu diplomaţi ruşi în post la Paris. Până acum întâlnirile aveau loc departe de ochii opiniei publice, Această alianţă politică poate schimba faţa vechiului Continent, crede Vincent Jauvert. Jurnalistul de la Nouvel Observateur spune că dacă Frontul Naţional ar prelua puterea în Franţa în alianţă cu Rusia istoria Europei se va schimba în favoarea Moscovei.

Mariene le Pen este o mare admiratoare a fostului colonel KGB, Vladimir Putin, pe care îl consideră marele frate din Est. Ea spune cu subiect şi predicat că Franţa trebuie să părăsească NATO şi să se alieze militar cu Moscova.

simaTOTUL A ÎNCEPUT LA BUCUREŞTI, MADRID ŞI PARIS

Povestea a început la Paris, dar nu în 2014, ci în 1968. La Bucureşti, Nicolae Ceauşescu era instalat în fruntea PCR. Pentru a câştiga prestigiu joacă cartea anti-sovietică. Începe acţiunea de seducere a intelectualilor români, dar şi a diasporei. Marea lovitură a dat-o Securitatea şi Nicolae Ceauşescu în mijlocul emigraţiei legionare. La Paris şi în centrul legionar din aceea vreme, Madrid (foto: Horia Sima), au fost trimişi numeroşi intelectuali, de dreapta în tinereţea lor în Regatul României. Mesajul: să îl susţinem pe Nicolae Ceauşescu, luptă împotriva URSS, să fim patrioţi. Şi aşa o parte a emigraţiei legionare, în special cea simistă cantonată la Madrid, Paris şi în RFG, a ajuns susţinătoare a regimului de la Bucureşti. De aici a pornit şi ruperea între legionarii simişti din Europa şi cei codrenişti din Statele Unite ale Americii şi Canada. De amintit că unul din intelectualii care a susţinut orientarea emigraţiei spre patriotismul lui Ceauşescu a fost istoricul Dan Amedeo Lăzărescu, decedatul tată vitreg al lui Călin Popescu Tăriceanu.

PERSONAJUL CHEIE: ARNĂUTU

La Paris emigrase imediat după instalarea la Putere a regimului comunist în România Alexandru Arnăutu, un fost membru al cuiburilor legionare. Un aromân născut în 1923 la Pirdop, în Cadrilater. La Paris, Alexandru o cunoaşte pe Georgette, o italiancă, şi în 19 octombrie 1952 se naşte în capitala Franţei Marie-Christine Arnăutu. Marie-Christine este astăzi vicepreşedinte al Frontului Naţional, formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Le Pen şi europarlamentar. Dar vom reveni un pic mai târziu la Marie-Christine. Rolul ei e foarte important în această poveste.

latin

AVENTURA RUSEASCĂ A LUI LE PEN ÎNCEPE ÎN VARA LUI 1968, ÎN CARTIERUL LATIN

Dar când au început relaţiile între Jean Marie Le Pen şi Rusia? Un tânăr şi talentat pictor rus Ilya Glazounov ajunge la Paris în tumultoasa vară din 1968. Un personaj sulfuros, spune Le Nouvel Observateur, cu o misiune clară: sa seducă personalităţi franceze în favoarea Kremlinului. Astăzi, la 84 de ani, Ilya Glazounov este în continuare un dandy. S-a întâlnit cu jurnalistul de Le Nouvelle Observateur la Moscova în Muzeul care îi poartă numele şi care a fost inaugurat de Putin în 2004.  A fost pentru prima dată când a povestit public cum l-a cunoscut pe Le Pen. Într-o cafenea de lângă Sorbonna, în Cartierul Latin (foto: demonstraţiile din mai 1968 de la Paris) care aparţinea unui cântăreţ rus, a cunoscut un tip care edita discuri cu cântece naziste şi din perioada Rusiei Imperiale. Acesta era Jean Marie, spune Ilya, care adăugă că personajul adora Uniunea Sovietică. Despre povestea rusească a lui Le Pen nu există detalii pubice după acest moment până în momentul 1990. Dar există detalii despre povestea românească.

arnautuAVENTURA ROMÂNEASCĂ A LUI LE PEN

În 1973, Marie Christine Arnăutu (foto) studia Dreptul la Université Paris II-Assas. La un dineu la Corpo îl cunoaşte pe Marie Le Pen. De atunci ea a devenit unul din oamenii de casă ai familiei Le Pen. Cu o influenţă covârşitoare asupra liderului FN. De altfel, Marie Christine este cea care le-a susţinut în politică pe fiica şi nepoata lui Le Pen.

Gustav PordeaINTRĂ ÎN SCENĂ AGENTUL SECURITĂŢII

Intră în scenă Gustave-Augustin Pordea cunoscut ca Gustav Pordea (foto). Născut în 3 februarie 1916 la Dej. A studiat la Londra şi Haga. Intră în Ministerul român de Externe şi primul post în străinătate este la Haga. Imediat după semnarea Tratatului de la Paris este numit însărcinat cu afaceri pentru Belgia şi Ţările de Jos. În 1948 pleacă din România şi se stabileşte în Franţa în 1949. În 1984, Gustav Pordea candidează la alegerile europene pe lista Frontului Naţional şi este ales. Devine membru al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu URSS. The Sunday Times a publicat un articol în care se afirmă că locul lui Gustav Pordea pe listele FN ar fi fost cumpărat de regimul de la Bucureşti pentru 4 milioane de franci francezi,  bani care ar fi fost daţi într-un hotel din Viena. Ion Mihai Pacepa, fostul nr.2 în Securitatea externă comunistă, care a cerut azil politic în SUA în 1978, a afirmat despre Pordea că ar fi fost un agent în adormire al serviciilor secrete de la Bucureşti.

MOSCOU:JIRINOVSKI FETE SON ANNIVERSAIRE DEMARIAGE AVEC LE PENLE PEN DE LA INFLUENŢA ROMÂNEASCĂ LA CEA RUSEASCĂ

În 1991, Le Pen face primul voiaj la Moscova şi se întâlneşte, din nou, cu Ilya. Intră în contact cu extrema dreaptă rusă, printre care cu Vladimir Jirinovschi. Nu importa că Jirik era un clovn dirijat de KGB, ci mai ales că era francofon, spune acum Ilya. Jirik şi Jean Marie erau de acceaşi parte, povesteşte Ilya. Mai apoi, cei trei s-au reîntâlnit la un mic dejun, la Montreout. Jirik a venit cu un asistent, Edouard Limonov, devenit celebru după ce a devenit eroul unei cărţi semnată de Emmanuel Carrère. În 1996, Le Pen ajunge, din nou, la Moscova şi e invitat de Jirik la o resedinţă din apropierea Moscovei, Paza specială, spune Ilya, a fost asigurată de FSB (ex KGB). După ce Putin a câştigat în 2000 alegerile, Le Pen a inţeles că Jirik nu mai e un cal câştigător. Le Pen revine la Moscova în 2003 la invitaţia lui Sergueï Babourine, astăzi vicepreşedintele Dumei. Atunci Le Pen a vorbit mult cu părintele Tikhon, cel căruia Putin i se confesează. Acesta a dorit în mod special să îl prezinte unui personaj: Vladimir Krioutchkov, şeful KGB între 1988 şi 1991. În iunie 2005, Le Pen ajunge, din nou, la Moscova la invitaţia partidului naţionalist Rodina. Este ziua sa de naştere şi primeşte cadou un pistol mitralieră, un Kalaşnikov, spune Le Pen. Dar, mai ales, i se face onoarea de a vizita apartamentul prezidenţial al lui Putin de la Kremlin. Merge împreună cu Glazunov, devenit între timp pictorul preferat al regimului Putin. Un colonel KGB a fost însărcinat să aibă grijă de oaspetele de onoare francez. Din 2012 relaţiile devin mai strânse. Brusc, Putin începe să vorbească de Europa creştină, de decadenţa occidentală şi de hegemonismul american. Adică discursul lui Le Pen şi al extremei drepte europene.

TELEVIZIUNE RUSEASCĂ ÎN FRANŢA VIA LE PEN

În vara lui 2012, în urma unei înţelegeri între Le Pen şi ambasadorul rus la Paris, Orlov, se lansează un post de televiziune prin internet: ProRussia.tv. Prin intermediul ambasadorului rus, postul semnează un contract cu agenţia de ştiri oficială ITAR TASS. Au primit 110.000 de euro pentru primul an şi 300.000 pentru următorul. Rusia a închis însă canalul în aprilie deoarece pregăteşte lansarea unui canal în limba franceză anul viitor cu un buget anual de 20 de milioane euro. Relaţiile se aprofundează. Nepoata lui Le Pen, , Marion Maréchal-Le Pen, 23 de ani, protejata lui Marie Christine Arnăutu, ajunge parlamentar şi se înscrie în grupul de prietenie cu Rusia. Şi pleacă mai apoi la Moscova, unde este întimpinată personal de preşedintele Dumei, Sergueï Narychkine, un fost ofiţer KGB şi bun prieten al lui Putin. La întoarcere Marion dă un interviu exuberant la ProRussia.tv.

marineÎn 2013, pleacă de data asta în Rusia, Marine Le Pen. La un simpozion organizat în Crimeea despre democraţie şi…morală. La Moscova este primită cu mare pompă de acelaşi Sergueï Narychkine, preşedintele Dumei şi mai apoi se întâlneşte şi cu vicepremierul rus, Dimitrie Rogozin, amicul lui Ilya şi fondator al partidului naţionalist Rodina. Marine merge şi la o universitate care pregăteşte diplomaţii şi spionii ruşi. Este entuziasmată. Spune că asigură Rusia de loialitatea sa. Un bun prilej a fost câteva luni mai târziu când Rusia a anexat Crimeea. Frontul Naţional certifică mai apoi că referendumul a fost legal şi bine organizat. În 12 aprilie 2014, Marine merge din nou la Moscova. Cinci zile mai târziu, Putin o felicită personal la televiziunea rusă că a câştigat alegerile municipale. În iunie, partidul lui Putin, Rusia Unită, anunţă că s-a asociat cu Frontul Naţional al lui Le Pen. În octombrie, Marine merge din nou la Moscova. Nu vrea să răspundă la întrebările jurnaliştilor privind vizitele dese la Moscova. Apare publică informaţia că Frontul Naţional va primi un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă rusă. O recunoaşte.

EPISODUL 3:  EXTREMA DREAPTĂ DIN ROMÂNIA, RUSIA ŞI LE PEN- CINE L-A ADUS ÎN ROMÂNIA ÎN TIMPUL REGIMULUI ILIESCU PE HORIA SIMA, LIDERUL MIŞCĂRII LEGIONARE

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img