spot_img
1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 16, 2024
AcasăCulturăSecuii au luat banii Castelului Huniade

Secuii au luat banii Castelului Huniade

-

- Reclama -

Timișoara nu va primi bani din PNRR pentru reabilitarea Castelului Huniade, aceasta în timp ce trei clădiri similare din zona secuimii vor lua 60 la sută din fondurile disponibile prin acest program, acuză președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. Procedura de evaluare a fost total lipsită de transparență, punctajele evaluării au fost prezentate, nu se știe cine e beneficiarul, acum CJT este dispus să conteste, chiar și în instanță deciziile luate de comisia de evaluare, scrie DeBanat.

- Reclama -

Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 13081315 de Carol Robert de Anjou și reconstruit după cutremurul din 1443 de către Ioan de Hunedoara. Castelul medieval a fost distrus în timpul asediului Timișoarei din 1849 și refăcut în forma actuală în 1856. Astăzi adăpostește Muzeul Banatului.

- Advertisement -

În ciuda numeroaselor modificări, castelul și-a păstrat organizarea în jurul unei curți patrulatere, poziția turnului-donjon și „Sala Cavalerilor”, detalii care care se regăsesc și la Castelul Corvineștilor de la Hunedoara. Fațada principală a fost refăcută într-un stil romantic. Ferestrele, terminate în arc în plin cintru dar cu decorație neogotică deasupra, au luat locul orificiilor pentru piesele de artilerie iar fațada a fost realizată în cărămidă aparentă. Primul etaj, construit pe înălțimea a două caturi normale conține două săli boltite în stil neogotic, una cu trei nave iar cealaltă cu două ce sunt construite din cărămidă și susținute de un șir de coloane masive.

Clădirea se termină în plan vertical printr-un etaj mansardă iar din punct de vedere al plasticii exterioare, în partea superioară a fațadei se află un coronament crenelat.

- Advertisement -

Turnul castelului este de formă rectangulară, de mică înălțime, cu ferestre mici și decorat cu creneluri la extremitatea superioară astfel încât acoperișul nu este vizibil. Intrarea principală a fost modificată și este flancată de doi pilaștri masivi ce au în partea superioară câte o colecție de arme specifice Evului Mediu care contribuie la aspectul gotic al castelului.

Cele două capete ale fațadei principale sunt prevăzute cu rezalite, ale căror colțuri sunt accentuate printr-o imitație în tencuială a sistemului constructiv din piatr

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img