Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu pentru Die Welt și alianța ziarelor LENA (Leading European Newspaper Alliance) că acum se discută varianta, potrivit căreia, în fiecare dintre țările baltice și Polonia sa fie desfasurat cate un batalion internațional, aceste forțe staţionand acolo în regim de rotație. Decizia finală va fi luată înainte de summit-ul țărilor membre NATO la Varșovia, în iulie 2016.
Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Chifu, a comentat pe facebook: Si rebalansarea pe partea sudica a flancului Estic??? Deci Romania si Bulgaria nu sunt amenintate, aici nu va exista forta rotationala? Crimeea e la 340 mile de litoralul romanesc.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat zilele trecute că România va cere la summitul NATO de la Varşovia suplimentarea trupelor din ţara noastră şi a primit un refuz diplomatic prin interviul acordat de secretarul general al NATO.
Recent, republicanul Patrick Buchanan, fost consilier al președinților americani Nixon, Ford și Reagan, a scris pe blogul personal că americanii nu ar trebui să se angajeze în apărarea altor state decât dacă și interesele lor vitale sunt atacate.El a întrebat retoric de când suveranitatea unor state precum România sau Bulgaria a devenit atât de importantă, încât SUA să riște o confruntare militară cu Moscova ce ar putea escalada în război nuclear.
CITIŢI ŞI:Fost consilier prezidențial american: Pentru România și Bulgaria nu RISCĂM o confruntare cu Rusia
Secretarul general al NATO a menționat că nu există niciun indiciu că în viitorul apropiat Rusia va ataca vreuna dintre țările membre ale alianței.
„Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiți, trebuie să le asiguram statelor membre NATO deplina solidaritate și, în același timp, sa efectuam o politică de izolare a Rusiei”, – a declarat Stoltenberg, numind aceste măsuri „justificate, de apărare și conforme cu dreptul internațional”.