Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Vâltoarea Mureşeană face din Târgu Mureş, pentru câteva zile, din punct de vedere cultural, nu doar capitala Ţinutului Secuiesc, ci şi a întregului Bazin Carpatic, a declarat, duminică, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, la seara de gală care a încheiat şirul celor cinci zile de evenimente.
Secretarul de stat a amintit că, în urmă cu un deceniu, la Târgu Mureş, prima Vâltoare Mureşeană a fost organizată în afara oraşului, pe malul Mureşului, într-un loc înghesuit. Astăzi, nu doar evenimentul cultural şi-a găsit locul cuvenit în centrul istoric al oraşului, dar, la ultimele alegeri, echipa organizatoare a Vâltorii Mureşene a fost aleasă să conducă oraşul, a cărui populaţie este majoritar românească.
Acesta a precizat că în multe oraşe din Transilvania se organizează Zilele Culturale Maghiare care reprezintă o oportunitate pentru punerea în valoare a culturii maghiare, pentru consolidarea comunităţii locale, pentru întărirea dorinţei de a trăi şi de a oferi o viziune asupra viitorului naţiunii maghiare, pentru dăinuirea pe meleagurile natale şi consolidarea existenţei maghiare în Bazinul Carpatic.
Într-un interviu acordat mass-mediei publice ungare, Árpád János Potápi a declarat că Guvernul ungar face tot ce este posibil astfel încât comunităţile maghiare să se poată consolida peste tot în Bazinul Carpatic, să-şi poată păstra şi reînnoi cultura strămoşilor lor, să îşi facă cunoscute valorile faţă de naţiunile majoritare şi să poată fi mândre de faptul că sunt maghiari.
În cadrul serii de gală, organizatorii i-au înmânat, printre alţii, şi lui Árpád János Potápi, Premiul “Bethlen Zsuzsanna”, fondat cu ocazia celei de a 10-a ediţii a Vâltorii pentru a-i onora pe cei care au contribuit la consolidarea Festivalului Vâltoarea Mureşeană. Printre ceilalţi laureaţi s-au numărat: Pál Zsigmond Barna, originar din Târgu Mureş, secretar de stat în cadrul Ministerului Ungar al Afacerilor Europene, şi Réka Brendus, şef de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politici Naţionale din Ungaria.
Asociaţia pentru Târgu Mureş, care organizează sărbătoarea comunităţii maghiare din Târgu Mureş, a onorat 10 susţinători, artişti şi antreprenori cu premiul nou înfiinţat. Premiul, o sculptura de bronz în formă de moară de vânt, poartă numele lui Bethlen Zsuzsanna (1754-1797), soţia contelui Teleki Sámuel, fondatorul Bibliotecii Teleki din Târgu Mureş. Bethlen Zsuzsanna a creat o bibliotecă cu 1200 de cărţi în limba maghiară, care este astăzi singura bibliotecă din Transilvania creată de o femeie, în secolul al XVIII-lea, care nu s-a distrus şi a rămas intactă.