Perspectiva aderării la spaţiul Schengen, atât de mult aşteptată, îi face pe marii investitori să ridice miza pentru România. WDP, unul dintre cei mari mari dezvoltatori de spaţii logistice şi industriale prezenţi pe piaţa locală, cu un portofoliu de 64 de proprietăţi şi 1,5 milioane de metri pătraţi, spune că vrea să-şi securizeze teritoriul în zona estică a Europei şi are în plan să ajungă la 2 milioane de metri pătraţi în următorii ani, scrie ZF.
„La nivel de grup, avem două regiuni foarte importante în dezvoltarea noastră. Una este Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg – n. red.), iar cealaltă este România, adică poarta vestică şi poarta estică de intrare în Europa. Fiecare ţară are propriile provocări, dar nouă România ne place în primul rând din punctul de vedere al poziţionării geografice“, a spus într-un interviu acordat ZF Joost Uwents, CEO al grupului WDP.
Este astfel pentru prima dată când un executiv de asemenea calibru, al unui grup cu active evaluate la aproape 7 mld. euro, pune pe masă importanţa strategică a poziţiei României în contextul războiului dintre Ucraina şi Rusia şi în cel al aderării la Schengen. Domeniul logisticii, pe care tot mai multe companii pariază de câţiva ani încoace, devine astfel nucleul dezvoltării locale.
„Ar fi posibil să ajungem la două milioane de metri pătraţi în România în următorii ani. Ne interesează în continuare toate regiunile României, nu urmărim unele în mod special“, a mai spus Joost Uwents.
„Avem un stoc de terenuri distribuite cam în fiecare hotspot logistic.“
Ca suprafaţă, România este a treia ţară din portofoliul WDP, cu aproape 1,5 milioane de metri pătraţi. Clasamentul este condus de Olanda ñ cu 2,6 milioane de metri pătraţi, căreia îi urmează Belgia ñ cu 2,2 milioane de metri pătraţi. Şi ca număr de proiecte, România ocupă tot locul al treilea, cu 64 de proprietăţi. În Olanda, WDP are 112 din proiectele sale, iar în Belgia ñ 92.
WDP se numără printre cei mai mari trei dezvoltatori de pe piaţa de logistică din România, care este dominată de cehii de la CTP, cu un portofoliu de 2,2 milioane de metri pătraţi de spaţii în România.
Belgienii sunt prezenţi pe o piaţă a spaţiilor industriale care a ajuns la un stoc de 5,9 milioane de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară CBRE România. Alţi circa 500.000 de metri pătraţi se află în proces de construire.