spot_img
8.8 C
București
luni, noiembrie 4, 2024
AcasăDezvaluiriScandalul Telekom România

Scandalul Telekom România

-

- Reclama -

INVESTIGAȚIE COMUNĂ FLUX 24 ȘI INCISIV DE PRAHOVA:

- Reclama -

Directorul general al Telekom România, slovacul Miroslav Majoros si-a manifestat nemulţumirea ca in ultima perioada „Mass media pretinde ca ştie lucruri despre proiectul concedierilor, pe care nici măcar noi nu-l cunoaştem’’. El s-a referit la dezvăluirile FLUX 24 și Incisiv de Prahova.

- Advertisement -

In continuare, acesta a prezentat in cadrul intalnirii cu sindicatele – din data de 02.05. 2017 – un cadru general al „remodelării”, fără sa ofere detalii despre numărul disponibilizărilor, atât in ceea ce priveşte personalul managerial, cat si cel de execuţie.

La întrebarea, daca este de acord ca in Procesul Verbal sa fie menţionat ca numărul concedierilor nu va depăşi 1.000 de salariaţi pana la sfârşitul anului 2017, acesta a răspuns evaziv, nedorind sa se facă aceasta menţiune si făcând trimitere la faptul ca salariaţii pot conveni sa plece „de buna voie”, ceea ce înseamnă, ca NU vor fi introduşi in categoria salariaţilor disponibilizaţi. Cu alte cuvinte, numărul concedierilor se împiedica in semantica dintre restructurai si „motivarea” salariaţilor de a pleca de buna voie. O practica familiara din experienţa românească Deutsche Telekom.

- Advertisement -

La întrebarea SNTM „cum aveţi in vedere ca într-un termen rămas de 20 zile, sa discutam date concrete despre disponibilizări si numărul salariaţilor implicaţi, când la acest moment nu le puteţi oferi?” Răspunsul s-a lăsat aşteptat in zadar. SNTM a reformulat, introducând in ecuaţie cuantificarea aritmetica si logica a desfăşurării in termeni legali a perioadei ramase. Astfel, daca pana la data de 1 iulie 2017 avem 60 de zile ramase, minus 20 zile pentru preaviz, conform legii, minus 20 zile cadru de consultări obligatorii cu sindicatele, rezulta ca mai rămân doar 20 de zile de implementare efectiva. Nu au fost oferite detalii nici de data aceasta. Este in mod cert, o perioada insuficienta pentru ca directorul general, sa dispună un plan concret al disponibilizărilor, decât daca acesta nu este deja planificat si in mod deliberat omis spre informarea sindicatelor.

Directorul general a făcut trimitere la deciziile greoaie pentru diverse proiecte de lucru, subliniind ca se iau într-o perioada mai mare de timp fata de concurenta. SNTM, a informat respectuos, ca aceste decizii, au fost si sunt in continuare in exclusivitate ale top managementului si paradoxal, astăzi tot ei instrumentează procesul de remodelare/restructurare/concediere fără a fi supuşi aceluiaşi proces.

SNTM a solicitat  directorului general un răspuns cu privire la valoarea totala a cheltuielilor salariale pe care companiile urmează sa o economisească prin disponibilizări, acesta a răspuns ca „Telekom nu a luat aceasta decizie de restructurare pentru a face economii”. Totuşi, SNTM tine sa precizeze ca in cei 4 ani de acţionariat Deutsche Telekom aceştia au urmărit doar concedierea salariaţilor, niciuna din viziunile prezentate nefiind urmate de masuri de businessreale. Astfel, Deutsche Telekom a „reuşit” un progres si o profitabilitate de cca. 45% concedieri doar in fosta Cosmote, companie care la momentul preluării era un competitor real si respectat in piaţa de profil.

SNTM a constatat ca prezentările organizaţionale prin care se anunţau măreţe viziuni si schimbări revoluţionare orientate către clientul final au omis chiar subiectul întâlnirii si anume, situaţia salariaţilor ce urmează sa fiedisponibilizaţi. In schimb, un subiect „prioritar” a constat in modalitatea prin care companiile vor devenii mai eficiente urmare a schimbărilor denumirii departamentelor, din nou fără a se face distincţie intre companiile diferite juridic si fiscal.

SNTM a sesizat ca aceasta întâlnire are un scop de complezenta, in care toate sindicatele prezente, reprezentative sau nu, sunt chemate sa întâlnească o conducere unica, care ne prezinta o strategie unica, o structura organizaţională remodelata, despre un intitulat grup unic de companii care nu este constituit juridic.

Preşedintele SNTM, a preferat ca împreună cu alţi colegi din echipa de conducere a organizaţiei, sa meargă la Ministerul Muncii, Inspecţia Muncii si ITM pentru solicitări in interesul direct al membrilor săi, motiv pentru care a părăsit întâlnirea.

Procesul Verbal in care au fost consemnate luările de cuvânt din întâlnirea de astăzi, in cele 4 ore petrecute, are un conţinut de 4 pagini, si in care cele mai importante puncte de vedere exprimate au fost ignorate spre consemnare.

SNTM, a solicitat in mod express sa se consemneze in Procesul Verbal, ca aceasta întâlnire NU reprezintă motivul invocat, respectiv discutarea art. 2, alin. (3) din CCM aplicabil. Totodată, a solicitat sa fie consemnat faptul ca întâlnirea nu respecta confidenţialitatea instituita legal, pentru fiecare societate in parte, aşa cum rezulta din reprezentativităţile obţinute in instanţa judecătorească si a CCM-urilor negociate individual.

Telekom Romania (fostele Romtelecom si Cosmote) este in plin proces de reorganizare a operatiunilor, numit New Telekom, care ar urma sa fie finalizat pana la 30 iunie 2017 si care va duce la concedieri. Daca seful Telekom, slovacul Miroslav Majoros, sustine ca ar fi vorba de ‘cateva sute de persoane’, in special din management, sindicalistii fostului Cosmote sustin ca ar putea fi concediati mii de angajati si s-au plans la Ministerul Comunicatiilor, actionarul minoritar, dar si la Deutsche Telekom. Anul trecut au depus petitie si la Inspectia Muncii, acuzand ca angajatii au fost obligati sa munceasca pentru ambele societati, fara contracte de munca in acest sens si fara sa fie remunerati pentru orele suplimentare de munca.

 Dragi colegi,

 Dorim să vă reamintim că aceia dintre voi,

·        care ați muncit pentru alte companii fără CIM si fără plată, sau care ați efectuat ore suplimentare fără plată,

·        precum si sau care ați muncit in ture, in zilele de weekend si/sau in zilele de sărbători legale,

·        in perioada iunie 2014 – iunie 2017, să ne transmiteți acordul vostru întocmai cu formularea anterioara inițial comunicată.

 SNTM si BNS, vor întreprinde demersuri doar pentru membrii de sindicat ale căror drepturi explicate mai sus, au fost încălcate.

Acest proiect sindical susținut de SNTM se instrumentează doar o singură data, pentru perioada menționată.

Comunicat al Sindicatului National Telecomunicații Mobile

Bucuresti, 04-05-2017

SNTM si BNS asigura tuturor membrilor săi susținere si suport legal, atât in eventualitatea unei concedieri, cat si asistenta in eventualele negocieri directe privind alte oferte sau un posibil acord al părților. Se recomanda membrilor de sindicat sa parcurgă cu atenție orice document înainte de semnare olografa si pentru orice nelămurire sau suspiciune sa solicite o consultare prealabila semnării cu sindicatul semnatar. BNS si SNTM ofera membrilor de sindicat un cadru instituțional organizat de asistenta juridica pentru a lua in cunoștință de cauza cea mai buna decizie privind viitorul profesional si bunăstarea familiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img