spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăEconomieComertSCANDALUL SPĂLĂRII BANILOR DIN RUSIA: Șeful celei mai mari bănci suedeze, demis

SCANDALUL SPĂLĂRII BANILOR DIN RUSIA: Șeful celei mai mari bănci suedeze, demis

-

Board-ul grupului bancar suedez Swedbank l-a demis pe directorul general Birgitte Bonnesen cu doar o oră înainte de Adunarea Anuală a Acţionarilor, pe fondul scandalului legat de spălarea de bani şi al investigaţiilor ce au urmat, transmit DPA, Reuters și Agerpres.

- Reclama -

Birgitte Bonnesen conducea banca din 2016.

- Advertisement -

Miercuri, Autoritatea de Investigare a Criminalităţii Economice din Suedia a făcut percheziţii la sediile băncii şi a anunţat că investighează furnizarea suspectă de informaţii din interior şi posibil „înşelăciune în formă agravată”.

„Încrederea s-a erodat şi Consiliul de Administraţie trebuie să-şi asume responsabilitatea. În final, am ajuns la un punct în care nu mai funcţiona nimic”, a afirmat preşedintele board-ului, Lars Idermark, adăugând că s-a început căutarea unui nou director general.

- Advertisement -

Actualul director financiar, Anders Karlsson, va îndeplini provizoriu atribuţiile de director general.

Televiziunea suedeză (SVT) a prezentat o serie de documente în care se arată că cel puţin 40 miliarde de coroane suedeze (4,30 miliarde de dolari) au fost transferate între conturile din ţările baltice ale Swedbank şi Danske, în perioada 2007 – 2015, determinând Estonia să lanseze o investigaţie privind aceste tranzacţii suspecte.

Anul trecut, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari).

Rezultatele investigaţiei realizate de un cabinet de avocatură extern indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale. Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi, care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 – 2015.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img