spot_img
24.1 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeScandalul sancțiunilor rusești în UE: Ungaria și Slovacia vor primi derogare. Bulgaria...

Scandalul sancțiunilor rusești în UE: Ungaria și Slovacia vor primi derogare. Bulgaria țipă că nu va rezista. Cehia la fel

-

Un proiect de embargo asupra petrolului şi a produselor petroliere achiziţionate din Rusia a fost înaintat în noaptea de marţi spre miercuri ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE), dar măsura continuă să suscite rezerve, au declarat mai mulţi oficiali şi diplomaţi europeni pentru AFP conform Agerpres.

Comisia Europeană şi-a finalizat marţi propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei pentru a întrerupe finanţarea efortului său de război împotriva Ucrainei.
Acesta prevede oprirea treptată a achiziţiilor europene pe o perioadă de şase până la opt luni, până la sfârşitul anului 2022, cu o scutire pentru Ungaria şi Slovacia. Aceste două ţări fără ieşire la mare şi total dependente de livrările prin oleoductul Drujba îşi vor putea continua achiziţiile din Rusia în 2023, a spus un oficial european.

- Advertisement -

Această derogare pune însă probleme pentru că Bulgaria şi Cehia vor să beneficieze la rândul lor de ea, au explicat diplomaţi la curent cu discuţiile purtate de Comisie.”Sunt ţări care nu vor putea rezista”, inclusiv Bulgaria, care depinde aproape 100% de petrolul rusesc, a avertizat duminică premierul Kiril Petkov.

„Trebuie să evităm efectul de contaminare, toată lumea va dori scutiri. Va trebui să găsim soluţiile potrivite”, a spus un oficial european.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img