spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeScandalul primilor bebeluşi modificaţi genetic

Scandalul primilor bebeluşi modificaţi genetic

-

Un savant din China a obţinut naşterea primilor doi copii modificaţi genetic din lume. Conferenţiarul universitar Sorin Costreie de la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti spune la RFI că experimentul genetic din China ridică numeroase probleme de etică.

- Reclama -

He Jiankui, cercetător la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Shenzen, susţine că a modificat embrionii, pentru a-i face mai rezistenţi la virusul HIV. Anunţul său a provocat un val de indignare în comunitatea ştiinţifică mondială. Gemenele s-au născut în urma unei fecundări in vitro, pe baza unor embrioni modificaţi şi implantaţi în uterul mamei.

- Advertisement -

Acest tip de modificare a genelor este interzis în majoritatea ţărilor, întrucât tehnologia este încă experimentală. China a deschis o anchetă, după anunţul lui He Jiankui.

Această premieră medicală nu a fost însă verificată în mod independent, întrucât rezultatele echipei nu au fost publicate în vreo revistă ştiinţifică.

- Advertisement -

Conferenţiarul universitar Sorin Costreie de la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti spune la RFI că experimentul genetic din China ridică numeroase probleme de etică: “Personal, eu consider că e o joacă foarte periculoasă de-a Dumnezeu (…). Aici vorbim de fiinţe umane, înţeleg că sunt două fetiţe, cărora li s-a aplicat o rescriere genetică, li s-a modificat ADN-ul, deci ele sunt cumva nişte cobai, pe care s-a făcut un experiment. Bun, justificarea ştiinţifică este că s-a rescris o instrucţiune, pentru a le face mai puternice în faţa virusului HIV. Dar noi nu putem face asta, nu putem să ştim lucrul ăsta decât dacă le infectăm”.

“Noi uităm un fapt fundamental: ne jucăm cu viaţa a doi oameni, a două fetiţe, care poate trăiesc şi poate au un destin şi au exact aceleaşi drepturi ca şi noi. Considerentele morale şi etice cred că ar trebui să devină nişte bariere foarte puternice, care să filtreze astfel de experimente”, afirmă Sorin Costreie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img