Scandalul amorsat de dezvăluirile privind penetrarea conducerii ministerului Sănătății și a CNAS de oameni proveniți de la cîteva companii private gigant din domeniul serviciilor medicale deranjează profund PNL, ba chiar stîrnește revolta lui Orban, Iohannis & comp. Asta, deși în alte vremuri liberalii erau la fel de indignați cînd adversarii lor politici comiteau fapte adesea sensibil mai puțin blamabile pe tărîmul conflictelor de interese. Să spicuim din memorie doar cîteva reacții, de-a lungul timpului, transmite Inpolitics.

10 noiembrie 2002
Liberalii cer legi pentru a stopa implicarea consilierilor guvernamentali în societăţi comerciale.
PNL solicită accelerarea adoptării legislaţiei necesare pentru a nu mai permite consilierilor guvernamentali să fie implicaţi în societăţi comerciale, în condiţiile în care, la ora actuală, premierul Adrian Năstase „încurajează” acest lucru, a declarat purtătorul de cuvînt al PNL, Eugen Nicolaescu.
Purtătorul de cuvînt spune că PNL se aştepta la măsuri ferme, însă a constatat că PSD şi Adrian Năstase „permit şi chiar încurajează” implicarea consilierilor în conducerea acestor societăţi.
Azi, liberalii sunt indignați că unii critică implicarea miniștrilor plini în afaceri private.
11 noiembrie 2002
La congresul TSD, Victor Ponta, șeful Corpului de Control al guvernului Năstase, e ales președinte.
Liberalii reacționează imediat și denunță incompatibilitatea dintre cele două calități, cea de lider politic și cea de șef al corpului.
Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa declară public că funcţiile deţinute de către Ponta reprezintă „încă o dovadă a modului în care PSD înţelege să-şi materializeze presiunea politică asupra societăţii româneşti” și susține că, prin această situaţie, partidul de guvernămînt intenţionează să „monopolizeze tot ce înseamnă controlul guvernamental, unificat cu controlul politic”. „Un controlor trebuie să fie cît se poate de obiectiv. Un controlor cu şef politic se supune comenzii politice”, spune senatorul PNL, conform Mediafax. El consideră că, de acum, controalele guvernamentale „nu vor avea ca scop decît controlul politic”. Nicolae Vlad Popa a apreciat că, dacă am trăi într-o ţară normală, atunci Ponta ar trebui să renunţe la una dintre funcţii.
27 ianuarie 2003
Invitat la o dezbatere organizată de liberali, același Victor Ponta a fost criticat dur de Ludovic Orban
Preşedintele PNL Bucureşti, Ludovic Orban i-a spus preşedintelui tineretului PSD, Victor Ponta: „Îmi sînteţi antipatic pentru că sînteţi reprezentantul cu faţă umană a unui mutant politic şi vă aflaţi în conflict de interese în legătură cu funcţia de şef al Corpului de control al premierului, faţă de calitatea de lider al tinerilor social-democraţi”, a precizat Orban.
Au trecut cîteva zile de cînd premierul liberal Ludovic Orban l-a numit șef al Corpului de Control pe secretarul general al PNL sector 5, Dragoș Tănăsoiu.
Nicio demisie.
Nimeni nu mai pare deranjat acum de conflictul de interese.
19 aprilie 2011
Ministrul PDL al Muncii, Ioan Botiş, este verificat de inspectorii ANI pentru conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul „Şansa la demnitate”, finanţat de UE şi Guvern.
Liderul deputaților PNL, Călin Popescu Tăriceanu afirmă că demisia lui Botiş ar fi un gest de minimă moralitate.
Finalmente, Botiș demisionează.
Victor Costache e bine mersi pe post.
