SCANDALOS/ Comisia Europeană ia în calcul să taie fondurile europene pentru România și țările din Est pentru a finanța migranți musulmani/ PROPUNEREA A FOST FĂCUTĂ DE GERMANIA ȘI AUSTRIA

0
1080

Discuțiile despre o posibilă redirecționare a unor fonduri europene alocate statelor din est către gestionarea crizei migrației ar putea provoca dispute la reuniunea miniștrilor europeni de finanțe, care se va desfășura vineri, relatează agenția Reuters conform Agerpres.

UE și Turcia au convenit la sfârșitul anului trecut un plan de acțiune prin care guvernul de la Ankara s-a angajat să stăvilească valul de migranți în schimbul unui ajutor financiar european cu o valoare inițială de trei miliarde de euro. Însă strângerea acestor fonduri pare să fie o sarcină complicată.

După negocieri îndelungate, statele membre ale blocului comunitar au convenit ca o treime din această sumă să fie alocată din bugetul UE, iar diferența să fie asigurată din contribuțiile naționale.

Însă cum afluxul de migranți nu pare să scadă, iar costurile cu întreținerea acestora cresc, Comisia Europeană caută acum soluții pentru a găsi noi fonduri.

Un diplomat olandez, a cărui țară asigură președinția Consiliului European, a confirmat că această chestiune se va afla pe agenda reuniunii miniștrilor europeni de finanțe. Conform agenției Reuters, este însă puțin probabil ca la întâlnirea de vineri să se ia o decizie, dar discuțiile ar putea fi încinse.

Statele din Europa Centrală și de Est sunt principalele beneficiare ale fondurilor structurale europene și în consecință se opun oricăror intenții de a se schimba destinația lor.

În schimb, Germania dorește o sporire a fondurilor europene alocate gestionării crizei migrației, iar Austria a solicitat oficial ca, dincolo de un anumit prag, cheltuielile generate de sosirea masivă a migranților să fie suportate din fonduri europene.