spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăExterneTURCIA INTRĂ ÎN CONFLICT ȘI CU SUA: Ambasadorul american convocat la MAE...

TURCIA INTRĂ ÎN CONFLICT ȘI CU SUA: Ambasadorul american convocat la MAE din Ankara

-

Ambasadorul Statelor Unite la Ankara a fost convocat marți la Ministerul turc de Externe după o declarație făcută cu o zi înainte de un oficial american afirmând că principalul partid kurd din Siria nu este „terorist”, au informat mass-media, potrivit AFP.

- Reclama -

Autoritățile turce, care consideră Partidul Uniunii Democratice (PYD) ca o grupare „teroristă”, i-au făcut cunoscută „nemulțumirea” în urma unui comentariu al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a precizat cotidianul Hürriyet citând surse diplomatice turce.

Întrebat luni în legătură cu acest subiect, John Kirby a răspuns: „După cum știți, considerăm că PYD nu este o organizație teroristă”.

În ultimele luni, sprijinul militar acordat de Statele Unite PYD și milițiilor acestuia, Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), constituie o sursă periodică de fricțiuni între Washington și Ankara.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat nemulțumirea săptămâna trecută în fața presei, denunțând vizita efectuată recent YPG care dețin controlul asupra orașului sirian Kobane de Brett McGurk, emisarul special al președintelui american, Barack Obama, pentru coaliția internațională antijihadistă.

„Cum pot avea încredere în voi? Sunt eu partenerul vostru? Ori sunt teroriștii din Kobane?”, a întrebat Recep Tayyip Erdogan.

Cu ajutorul sprijinului militar din partea coaliției conduse de Washington, kurzii sirieni au respins în urmă cu un an ofensiva grupării Statul Islamic (SI) asupra orașului Kobane.

În pofida criticilor, Ankara a refuzat să acorde sprijin luptătorilor YPG, considerați ca aripa siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care conduce din 1984 o rebeliune pe teritoriul turc.

„PYD este o organizație teroristă. YPG sunt o organizație teroristă. PYD este ce este și PKK”, a insistat șeful statului turc în fața jurnaliștilor.

Guvernul de la Ankara se teme că sprijinul militar american le va permite kurzilor sirieni, care dețin în prezent controlul asupra unei vaste regiuni din extremitatea nordică a Siriei de-a lungul frontierei cu Turcia, să își extindă în continuare influența.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img